Sportsztoríz

Különleges focipályák a világ körül - 3. rész

2020. május 09. 21:25 - sportsztoriz

Kína, Liaoning tartomány

an_aerial_view_of_a_football_pitch_located_near_an_interchange_in_shenyang_in_china_s_northeastern_liaoning_province.jpg

 

Tovább
Szólj hozzá!

Muggsy Bogues, Dávid a Góliátok között

2019. december 31. 16:27 - sportsztoriz

“Ez valami vicc? Ezt ő sem gondolhatja komolyan…” Nagyjából ez lehetett az szurkolók reakciója, amikor először meglátták, hogy egy alig 160 cm -es egyén közelít a pálya felé a többi játékossal megegyező szerelésben. Ki hibáztathatná őket ezért? Tyrone “Mugsssy” Bogues -al bizony nem bánt bőkezűen a Teremtő, amikor a magasságot osztotta.
Ismerkedjünk meg a legalacsonyabb játékossal, aki valaha pályára lépett az NBA-ben! 

Látva a felmenői magasságát, nagy meglepetést nem okozott számára és a családja számára sem, amikor a 160 centis magasságot éppen csak elérve megállt a növésben. A család Baltimore -ban, egy lepukkant lakótelepen élt, innen indult Muggs kosaras karrierje. Természetesen az utcán, dobozból kialakított gyűrűre játszva.

david_es_goliat.JPG

Tovább
1 komment

Orth György a futballzseni, akit sokan Puskásnál is jobbnak tartottak

2018. december 25. 11:17 - sportsztoriz

orthvalogatott.jpg,,Amit ő produkál, az már nem játék, hanem művészet", nyilatkozta Orth Györgyről a Rapid Wien vezetőedzője egy mérkőzés után, amelyen 5-1 arányban maradtak alul az MTK -val szemben.
Ha egy korábbi cikkben azt állítottam, hogy Schlosser Imre volt az első magyar futballsztár, akkor csakis Orth György lehetett a második. Természetesen csak időrendben. A legnagyobbak közé tartoznak mindketten, ahol már lehetetlen sorrendet állítani.

Budapesten, Angyalföldön született 1901.04.30 -án. Szerény körülmények között éltek mosónőként dolgozó édesanyjával, aki egyedül nevelte. Mi más jelenthetett volna kitörési lehetőséget egy szegény budapesti srácnak a 20. század elején, mint a futball?
Ekkortájt szinte minden téren működött egy grund, amelyek csak úgy ontották magukból a tehetségesebbnél tehetségesebb gyerekeket. Orth Gyuri a Lehel téren található grundon kezdett el futballozni a helyi Terézvárosi SK grundcsapatban, majd az Erszébetvárosi AC -ba igazolt. Tehetségére már itt felfigyelt az MTK akkori elnöke Brüll Alfréd, azonban a Vasasnál gyorsabban kapcsoltak és leigazolták a fiatal futballistát. Itt azonban nem töltött sok időt, egy garnitúra mezért és némi pályahasználatért cserébe rövidesen már valóban az MTK-hoz vezetett az útja.
Itt mutatkozott be az élvonalban, de a mai értelemben vett profi fociról még nem beszélhettünk az 1910-es években. Klasszikus értelemben vett fizetést nem kaptak, ezért Orth a futball mellett érettségi után banktisztviselőként dolgozott. A családnak rengeteget jelentett viszont a havonta kapott só, cukor és szén, amit a klubtól kapott apanázsként Gyuri hazavihetett.

Tovább
13 komment

8 verseny a világ legkeményebb sporteseményei közül

2018. október 07. 17:23 - sportsztoriz

extrem_versenyek_borito.jpg

Ultramaratonok

Ultramaraton. Számomra már maga a kategória is értelmezhetőség határát súrolja. Mégis hogy lehet egyhuzamban letolni kb öt-hat maratoni távot!? És mégis, még ezeken a versenyeken belül is vannak olyanok, akik nem érik be pusztán a táv extrémitásával. Olyan körülmények között és helyszíneken teljesítik azt, ahol legtöbbünknek a jó öreg cooper futás sem menne végig.

Barkley-maraton

A Tennessee államban megrendezett verseny hivatalosan 160 kilométeren át zajlik, ami valójában inkább 200 vagy több, köszönhetően annak, hogy habár van kijelölt nyomvonal, ez sokszor úttalan erdőkön vezet át, ahol nagyon könnyű eltévedni, különösen éjszaka. Általában áprilisban rendezik, a napon belüli hőmérsékletingadozás hatalmas, a verseny során leküzdendő szintemelkedés pedig olyan, mintha valaki kétszer felmászna a tengerszintről az Everestre.
A távot 60 óra alatt kell teljesíteni, nincsenek frissítő állomások, de legalább gps-t vagy mobiltelefont sem vihetnek magukkal a versenyzők.
~800 nevező közül eddig mindössze 15 -en fejezték be a versenyt. Az egyetlen nyeremény, hogy megállhatnak, de legalább a nevezési díj sem vágja földhöz a versenyzőket: 1,6 $ és egy rendszámtábla. Volt már magyar induló Lőw András személyében és a teljesítők közt is van egy minden bizonnyal magyar származású versenyző, John Fegyveresi.

 

Tovább
4 komment

Csoda a jégen

2018. június 09. 20:01 - sportsztoriz

Azért (is) nagyon szép és megunhatatlan dolog a sport, mert minden meccsben, futamban és összecsapásban ott rejlik annak az esélye, hogy most fog borulni a papírforma. Az igazán emlékezetes sztorik pedig azokból a menetelésekből lesznek, amikor egy előzetesen esélytelennek gondolt csapat vagy sportoló mérkőzésről mérkőzésre haladva az esélyeket felrúgva jut el a döntőbe. Ők az ún. underdog-ok. Az egyik ilyen klasszikus történet az 1980-as olimpián szereplő Egyesült Államok jégkorong csapatáé, amely stílusosan, egy igazán epikus döntővel zárta a történetet.

miracle_on_ice.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Ordódy Béla, a legidősebb focista a téli olimpiákon

2018. március 02. 19:47 - sportsztoriz

Elnézést ezért a clickbait-es képzavarért a címben, természetesen nem, mint focista járta meg a téli olimpiát, hanem jégkorongozóként, de ne szaladjunk ennyire előre. Ordódy Béla egy igen sokoldalú sportoló volt, ezért nagyon meglepő volt számomra, hogy milyen kevés forrás érhető el vele kapcsolatban. Így a tervezettnél kicsit rövidebb, de remélhetőleg ettől még élvezetes posztban tekintjük át színes pályafutását.

1448619070_ordody.jpgOrdódy Béla 1880.01.13 -án született Budapesten és labdarúgóként kezdte meg sportolói karrierjét a Budapesti TC csapatában 1897-ben. Középpályásként, vagy ahogy akkoriban hívták fedezetként játszott az első alkalommal kiírt magyar bajnokságban 1901-ben. Dodi -  ahogy barátai hívták - nem volt különösebben gólerős játékos, inkább szorgalmával és gyorsaságával hívta fel magára a figyelmet, illetve azzal, hogy nagyon jól fejelt. Ez kifejezetten ritka erény volt a labdarúgás hőskorában.

Erős kezdéssel 1901-ben és 1902-ben is bajnokságot nyert a BTC-vel, a második évben begyűjtve az év játékosa címet is. Itt csapattársa volt Manno Miltiades, akinek hihetetlenül változatos karrierjéről korábban szintén megemlékeztünk.

1903 és 1905 között a BEAC csapatát erősítette, innen kapott behívót a válogatottba is. A nemzeti csapatban két mérkőzés jutott neki 1904-ben, mindkettő Ausztria ellen.

Még aktív játékos volt, amikor elkezdett játékvezetéssel foglalkozni, az egyik legjobb vizsga nélküli bíróként tartották nyilván. Olyannyira bíztak benne, hogy igen rangos mérkőzéseket is bíztak rá. Ő vezette például válogatottunk második hivatalos mérkőzését 1903 áprils 5-én, Csehország ellen, amelyen a magyar csapat 2-1 arányban diadalmaskodott, megszerezve ezzel első hivatalos győzelmét.

Tovább
Szólj hozzá!

7 megható gesztus a sportpályákról

2018. január 29. 20:49 - sportsztoriz

#1

Az öt éves Jack Hoffmann éppen a szüleivel reggelizett 2011-ben, amikor egyszer csak rosszul lett. A kórházba szállítás után derült ki, hogy szegény Jack-nek súlyos agydaganata van. Rövidesen sor került az első műtétre, mely során a tumor egy részét sikeresen eltávolították az orvosok. Jack állapota javult, így szüleinek sikerült összehozniuk egy találkozót a kisfiú kedvenc amerikai foci játékosával, a nebraskai Rex Burkhead-el. Ők ketten csakhamar összebarátkoztak és tulajdonképp ez a barátság vezetett a Nebraska történetének legnagyobb feltámadásához.
Történt, hogy az ellenfél már 20-6 arányban vezetett, amikor Burkhead azt mondta a többieknek, hogy ha Jack nem adja fel, akkor ezt ők sem tehetik meg. A végeredmény 34-27 lett a javukra.
A második sikeres műtétet követően a csapat nem mindennapi gesztussal szolgált Jack számára: Az egyik meccsük negyedik negyedének kezdetén Jack-et küldték be a pályára, aki szerzett egy 69 yard-os touchdown-t, majd a játékosok a vállukon vitték le a pályáról. Alighanem ez volt Jack életének legemlékezetesebb napja.

Tovább
3 komment
Címkék: sztoríz
süti beállítások módosítása