Sportsztoríz

A futballtörténelem 11 legjobb támadó triója

2016. április 06. 22:43 - sportsztoriz

Egy baráti beszélgetésen merült fel a minap, hogy volt-e valaha napjaink Messi-Suarez-Neymar triójához hasonlítható támadósor. Első pillanatban nekem a Puskás féle Real Madrid ugrott be, de az az igazság, hogy rajtuk kívül hirtelen nem tudtam volna felsorolni több olyan támadó szekciót, amely ilyen szintet képviselt volna. Rögtön éreztem, hogy ennek jobban utána kell nézni. Íme az eredmény.

A félreértések elkerülése végett előrebocsátom, hogy az alábbi sorrend teljesen random módon jött létre, nem jelent semmiféle erősorrendet vagy minősítést. Ezt majd rátok bízom a lenti szavazásnál.
Mivel minden trióról simán lehetne egy külön cikket írni, ezért csak egy-egy érdekességet emeltem ki, minden további kiegészítést, sztorit szívesen veszek a kommentek közt.

Messi, Suarez, Neymar - Barcelona

Csak egy MSN statisztika a sok közül: Az idei szezonban ők hárman 69 gólt szorgoskodtak össze (Messi: 22, Suarez: 26, Neymar: 21). A Real Madridot(89) leszámítva ez messze meghaladja a La Liga-ban szereplő csapatok összes rúgott gólját. Csak néhány adat a tabella elejéről: Atletico Madrid (51), Villareal (37),Celta Vigo (44), Athletic Bilbao (49).  

msn.jpg

 

Bale, Benzema, Ronaldo - Real Madrid

Hogy összevethető legyen mutatom a BBC idei La Liga statisztikáit is. Bale: 15,Benzema: 21, Ronaldo:29. Ez összesen 65, ha jól számolom. Azért ez sem piskóta, na!

cristiano-ronaldo-bale-benzema.jpg

 

George Best, Denis Law, Bobby Charlton - Manchester United

A szálakat Charlton tartotta a kezében a középpályáról, Law és Best pedig halálos pontossággal fejezte be az akciókat. Két bajnoki címhez, egy BEK serleghez és egy FA Kupához segítették a United-et a 60-as években. Mindhárman megkapták az aranylabdát.

george-best-denis-law-bobby-charlton.jpg

 

Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho - Brazília

Nem semmi támadó trióval állt fel Brazília a 2002-es világbajnokságon, amely a három ‘R’ néven híresült el. Ronaldinho Seamennnek lőtt pazar szabadrugásgólját sosem felejtjük el, emellett Rivaldo 5, Ronaldo 8 góllal zárta a tornát.
rivaldo-ronaldo-ronaldinho.png

 

Jairzinho, Tostao, Pele - Brazília

Azt gondolom sok magyarázatra ez a hármas sem szorul. Tostao a Cruzeiro csúcstartója a mai napig 249 góllal. Jairzinho többek közt a 70-es vb-én tette le a névjegyét azzal, hogy a brazil csapat minden meccsén a hálóba talált, Pelé pedig valószínüleg a valaha élt legnagyszerűbb futballista.
pele.jpeg

 

Alfredo Di Stefano, Francisco Gento, Puskás Ferenc - Real Madrid

A felsorolás nem is teljes, isten igazából itt egy félelmetes ötösfogatról van szó. A Kopa, Rial, Di Stefano, Puskás, Gento támadó szekciótól retteghettek az ellenfelek. Madridban azóta is óriási csodálattal beszélnek róluk, pedig egy-két klasszis azóta is megfordult a Real támadósorában...
puskas_gento_di_stefano.jpg

 

Johan Cruyff, Johnny Rep, Piet Keizer - Ajax/Hollandia

A 74-es VB ezüstöt ennek a triónak köszönheti Hollandia, ezen kívül sorozatban három BEK győzelemhez is hozzásegítették az Ajaxot a 70-es évek elején.
cruyff-rep-keizer.jpg

 

Romario, Michael Laudrup, Hristo Stoichkov - Barcelona

Cruyff nem csak játékosként, hanem edzőként is rengeteget adott a labdarúgásnak. A felsorolt három zseni is az ő kezei alatt alkotott félelmetes támadó triót a mester Dream Team-jében. 91 és 94 között sorozatban négy alkalommal nyerték meg a spanyol bajnokságot és emellett 92-ben az BEK-et is behúzták.
romario-laudrup-stoichkov.png

 

Frank Rijkaard, Marco van Basten, Ruud Gullit - AC Milan/Hollandia

Silvio Berlusconi első igazolásai közé tartozott a holland trió. Két BL győzelem (1989, 1990) mellett sorban három Scudetto is az övék lett 1992 és 1994 között. Említést érdemel még egy nem mindennapi, 58 meccses veretlenségi széria is ezekből az évekből.
van_basten_rijkaard_gullit.jpg

 

Gunnar Gren, Gunnar Nordahl, Nils Liedholm - AC Milan/Svédország

Jó negyven évvel a holland hármas előtt volt ám a Milánnak egy hasonlóan lehengerlő svéd triója is, a Gre-No-Li. A 49/50-es szezonban szerény 118 gólt értek e ők hárman 38 forduló alatt. Érdekesség, hogy magyar edzője volt a Milánnak ekkor: Czeizler Lajos.
Gyűjteményükbe tartozik a 48-as olimpiai aranyérem is.

grenoli-580x333.png 

 

Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor - Magyarország

A lista aligha lenne teljes az aranycsapat támadói nélkül. Olimpiai arany, vb ezüst és összesen 198 gól a válogatottban. Bár lenne egyszer egy fele ilyen jó támadósorunk!

puskas_kocsis_hidegkuti.jpg



És akkor jöjjön az igazság pillanata:

További triók, amelyek nálam nem fértek be a "kezdő tizenegybe". Vitára bocsátom a dolgot, illetve lehet folytatni a listát! 

  • Ronaldo, Tevez, Rooney - Manchester United
  • Bergkamp, Pires, Henry - Arsenal
  • Maradona, Batistuta, Canigga - Argentína
  • Messi, Henry, Eto’o - Barcelona
  • Cole, York, Solksjear - Manchester United
  • Totti, Montella, Batistuta - Roma
  • Robben, Ribery, Lewandowski - Bayern München
  • Zidane, Ronaldo, Raul - Real Madrid
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr78574758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dersu Uzala · https://www.youtube.com/watch?v=ct_7VNF0_jQ 2016.04.07. 17:04:27

A Bergkamp, Pires, Henry trió (Arsenal) lehet, hogy nem fért be, de akkor is a szívem csücske!

hebab 2016.04.07. 23:11:36

Albert, Rákosi, Fenyvesi dr.
ha válogatott, akkor hozzájuk még Bene, Tichy, Sándor Csikar

Kilgore Trout 2016.04.08. 09:10:43

@hebab: Varga-Albert-Rákosi szerintem, ha már. De itt is egy 5-ös, kiegészülve Szőke és Fenyvesi dr.

Kilgore Trout 2016.04.08. 09:12:06

És ha már magyarok, a Göröcs-Bene-Dunai II trióról se feledkezzünk meg. vagy a 66-os VB-n a Farkas-Albert-Bene hármasról sem.

ferkóboy 2016.04.08. 11:31:15

Kubaláék a Barcában?
süti beállítások módosítása