Sportsztoríz

7 megható gesztus a sportpályákról

2018. január 29. 20:49 - sportsztoriz

#1

Az öt éves Jack Hoffmann éppen a szüleivel reggelizett 2011-ben, amikor egyszer csak rosszul lett. A kórházba szállítás után derült ki, hogy szegény Jack-nek súlyos agydaganata van. Rövidesen sor került az első műtétre, mely során a tumor egy részét sikeresen eltávolították az orvosok. Jack állapota javult, így szüleinek sikerült összehozniuk egy találkozót a kisfiú kedvenc amerikai foci játékosával, a nebraskai Rex Burkhead-el. Ők ketten csakhamar összebarátkoztak és tulajdonképp ez a barátság vezetett a Nebraska történetének legnagyobb feltámadásához.
Történt, hogy az ellenfél már 20-6 arányban vezetett, amikor Burkhead azt mondta a többieknek, hogy ha Jack nem adja fel, akkor ezt ők sem tehetik meg. A végeredmény 34-27 lett a javukra.
A második sikeres műtétet követően a csapat nem mindennapi gesztussal szolgált Jack számára: Az egyik meccsük negyedik negyedének kezdetén Jack-et küldték be a pályára, aki szerzett egy 69 yard-os touchdown-t, majd a játékosok a vállukon vitték le a pályáról. Alighanem ez volt Jack életének legemlékezetesebb napja.

 

 #2

Az egyetemi bajnokság egyik legjobb játékosaként Isaiah Austin biztos lehetett abban, hogy az NBA draftján már az első körben le fog rá csapni valamelyik profi csapat. Pályafutása tökéletesen alakult, csakhogy pár nappal a draft előtt kiderült, hogy egy nagyon ritka genetikai rendellenességben szenved (Marfan szindróma), ami a továbbiakban kizárja, hogy profi kosárlabdázóként keresse a kenyerét.
Nagyon kedves gesztus volt az NBA-től, hogy ezek után a gálán ünnepélyesen mégis draftolta őt a liga.

 

#3

2012-ben a Cincinnati Reds baseball csapata egy jótékonysági akció keretében meghirdette a ‘bat boy’ pozícióját. (A bat boy tulajdonképpen egy segítő a csapat mellett, aki felszerelésre ügyel.) Így került a csapat mellé a 29 éves Down-szindrómás Ted Kremer, aki nem mellesleg hatalmas Reds szurkoló.
Első meccsén mindjárt olyan lelkesedéssel végezte a feladatát, hogy ez a csapatra is átragadt.  Meg is kérték, hogy segítse őket még egy meccs erejééig.
Tednek volt azonban egy feltétele: ingyen pizza 11 pontonként. A meccsen éppen 11-1 arányban győzőtt a Cincinnati. Nem is kérdés, hogy Ted vagy az utolsó hazafutást elérő Todd Frazier örült jobban a győzelemnek. :)



 

#4

Daniel Bryan pankrátor 2012-ben ismerkedett meg egyik legnagyobb rajongójával, a 7 éves Connor Michalek-el. Sajnos ekkorra Connor már egy ideje küzdött az agytumorral és azt is lehetett tudni, hogy valószínüleg nincs már sok ideje hátra. Bryan-nel  és a WWE -vel (az a cég, amely a pankrátor meccseket szerzvezi) viszont olyan kapcsolatot alakított ki, ami a segített neki és a családnak elfelejteni a betegséget, sőt pankrátor sztárnak érezhette magát. Úgy látszik, hogy amennyire marconák ezek a pankrátorok, annyira nagy szívük van. Nézzétek végig a videót, érdemes.



#5

A korábbi Liverpool kapus Brad Jones kisfia sajnálatos módon 2011-ben elvesztette a  leukémiával folytatott harcát. Jones 2016 óta már a Feyenord játékosa és a klub szurkolói nem felejtették el támogatásukról buzdítani kapusukat a szomorú esemény hatodik évfordulóján: A meccs kezdetén a mobilok világítását bekapcsolva énekelték el neki, hogy “You’ll Never Walk Alone”.

 

#6

Az iskolai sportnap előtt Daniel Boyers bevallotta anyukájának, hogy fél résztvenni az eseményen. Daniel idegrendszeri betegségben szenved, ennek ellenére minden évben indult a futóversenyen és minden évben utolsó lett. Ezúttal azonban egy műtétből kifolyólag még egy merevítőt is viselnie kellett a bokáján és attól félt, hogy ki fogják nevetni a többiek.
Anyukája végülis rábeszélte, hogy induljon, de hogy meg is nyeri a versenyt, arra gondolni sem mert volna korábban.
Kiderült, hogy feleslegesen aggódott, mert borzasztó jó fej osztálytársai vannak. Összebeszéltek és Daniellel együtt futották le a távot, majd hagyták nyerni a végén.

 

#7

Az angol triatlonista Alistair Brownlee számára minden bizonnyal többet jelent a család a győzelemnél. 2016-ban a triatlon világbajnokságon testvére, Jonny vezette a versenyt, ám pár száz méterrel a cél előtt teljesen elkészült az erejével, szétesett a mozgása, kis híján összeesett. Szerencsére nem sokkal mögötte futott öccse Aistair, aki megragadta és gyakorlatilag betámogatta a célba, mégpedig úgy, hogy maga előtt lökte át a célon.

 

Ráadásként ide kívánkozik még két korábbi történet:

3 komment
Címkék: sztoríz

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr6113614695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ComLo 2018.01.31. 07:12:23

A pankráció NEM sport! Simán lehetett volna 10 jobb eseményt találni, bár vélhetőleg, ez volt az eredeti listán (ezért 5 amerikai a 7-es listáról).

Duplaxiii 2018.01.31. 11:14:04

Szerencsére a sport (ma még) azért népszerű, mert az emberek a kedvenc csaptainak szurkolnak és a küzdelem, a verseny és az eredmény a lényeg!
Ebben a környzetben is előfordulnek emberi gesztusok, nemes tettek, nem elvárt cselekedetek.
Ez pedig a sportban a sporszterűsg kategóriája.
Ha egy sportoló a ciliv életében tesz valamit, az meg a xivil életének a része, a sport csak a ismertsége miatt számít.
.
Tehát megfordítani az egészet és egyes nemes tettekre alapozva határozni meg a sportot, hogy miért "érdemes" meg hasonló, az egyszerűen nem értelmezhető.
A posztot jegyző tényleg azt hiszi, azt tartja követendőnek, hogy például a hétvégi Super Bowl-t azért nézi, nézze, szeresse, kövesse sok százmillió szurkoló, érdeklődő a világon, mert X vagy Y játlékos civil életében támogat egy állatmenhelyet? Egy iskolát? Vagy felsegíti a másikat a földről?
Szerintem sportolni kellene pár évet ahhoz, hogy megrtsük a port lényegét, ehhez megint nem lehet aktivista elveket hozzárendelni, de főleg nem lehet KISAJÁTÍTANI embermilliárdoknak a szórakozását, "életét".
.
Ilyen vélemény olyan Y generációs ír, akinek a sport semmit nem jelent, de látja, hogy tömegeknek ez öröm, életérzés, esemény, porgram, hogy csoportos meccsnézések, akár fogadások zajlanak, hogy a munkehelyeken kollégák csoportba verődve vitatkoznak, cikizik egymást egy hérvégi forduló után.
De ő ebbe nem tartozik bele, de szeretne pici napfényt az egészből.
Így belenéz a bugyorba, de mert a sporthoz nem konyít, kikapar pár kapcsolódó dolgot, ami a voóilág minden más területén is megvan, aztán EZT tekinti a sport lényegének, és onnantól számára csak ez a sport.
Persze ugyanúgy nem lesz része a irigyelt halmaznak, de majd talál magához hasonlóan gondolkodókat és alakulnak neki megfelelő közösségek. És megvitathatják, hogy egy real-Barca meccsen micsofa élmény volt, hogy egy járékos nem színészkedett, na ezért érdemes a meccset megnézni!!!!

ComLo 2018.02.01. 07:04:22

@Duplaxiii: Alapvetően nagyon sok igazság van abban amit mondasz, de én öszintén remélem hogy ez az embertípus nem igazán létezik. Én nem nagyon találkoztam még ilyennel, bár én kiskorom óta, család és barátok okán, sportolók és sportrajongók között voltam.

Itt szerintem az a jelnség van, amire teljes joggal azt lehet mondani hogy "amerikai". Mert ott, a sporteseményt, úgy adnak el, hogy egy-egy történetre felfüzik. Egy-egy sima meccs mögött mareketing gépezet van, és külön story-t keresnek (esetleg generálnak), megtervezik, elnevezik, beharangozzák. De a story gyártás egyik legjobb példája a 30 for 30 (egyébként filmes szempontból gyakran zseniális) sport dokumentum sorozat, ami eleve arról szól, hogy történeteket mesél el a sport mellé. És ez a szemlélet egyre erősebb.

Megjegyzem, szerintem ez nem biztos hogy baj. Ezek a történetek (általában) valósak, és nagyon meg tudják dobni egy-egy sportesemény élvezeti értékét. Azzal viszont tök egyet értek, hogy messze elitélem azt, aki csak ezért néz(ne) sportot.
süti beállítások módosítása