Sportsztoríz

Muggsy Bogues, Dávid a Góliátok között

2019. december 31. 16:27 - sportsztoriz

“Ez valami vicc? Ezt ő sem gondolhatja komolyan…” Nagyjából ez lehetett az szurkolók reakciója, amikor először meglátták, hogy egy alig 160 cm -es egyén közelít a pálya felé a többi játékossal megegyező szerelésben. Ki hibáztathatná őket ezért? Tyrone “Mugsssy” Bogues -al bizony nem bánt bőkezűen a Teremtő, amikor a magasságot osztotta.
Ismerkedjünk meg a legalacsonyabb játékossal, aki valaha pályára lépett az NBA-ben! 

Látva a felmenői magasságát, nagy meglepetést nem okozott számára és a családja számára sem, amikor a 160 centis magasságot éppen csak elérve megállt a növésben. A család Baltimore -ban, egy lepukkant lakótelepen élt, innen indult Muggs kosaras karrierje. Természetesen az utcán, dobozból kialakított gyűrűre játszva.

david_es_goliat.JPG

Baltimore és ezek a nem éppen előkelő lakótelepek leginkább az HBO “The wire” című sorozatából lehet ismerős. Erősen ajánlott a megtekintése. Trailer

Saját bevallása szerint kezdetben nem álmodozott NBA karrierről, egyszerűen szeretett játszani és hobbiként fogta fel a kosárlabdázást. Ha valaki ekkor azt mondja neki, hogy 14 szezonon keresztül játszik majd a legnagyobbak közt, több, mint 6.800 pontot elérve, akkor valószínűleg még ő maga is hitetlenkedve nézett volna az illetőre.

Mindamellett, hogy mindig is ügyes és gyors játékos volt, már gyerekkorában rengeteg kritikát és beszólást kapott az alacsony termete miatt. Legtöbben azt jósolták neki, hogy nemhogy az NBA-be, de még a középiskolai bajnoksághoz is kevés lesz. Ez nyilván nem esett jól neki, de képes volt kizárni ezeket a negatív energiákat és csak a játékra, a játék örömére koncentrálni.

Fáradhatatlan szorgalom és könyörtelen védekezés jellemezte a játékát, innen kapta a “Muggsy” becenevet is. A “mug” szónak igeként van egy olyan jelentése is, amit talán “kirabol” -ra lehetne fordítani. Úgy követte az ellenfél játékosait, mint egy nem kívánatos árnyék.

A kétkedőknek nem lett igazuk. Bogues a 80-as évek egyik leghíresebb középiskolai csapatának lett a legértékesebb játékosa. Ennek értékét tovább növeli, hogy a Dunbar High School csapatában olyan később sztárok voltak a társai, mint David Wingate, Reggie Williams vagy Reggie Lewis.

Karrierje következő lépcsőfokaként a főiskolai bajnokságban sikerült kitűnnie. Erősségeit kiválóan használva sikerült rekordot döntenie  gólpasszok és labdaszerzések tekintetében is.

Elegáns választ adva a kétkedőknek, az 1987-es NBA drafton 12. -ként került kiválasztásra a Washington Bullets által. (Nem semmi draft volt a 87-es: Ekkor draftolták többek közt David Robinson-t, Reggie Miller-t, Scottie Pippen-t és Kevin Johnson-t.) Már az első évében rendszeresen lehetőséget kapott az NBA-ben (79 meccs, átlag 20 perc játékkal és 5 dobott ponttal), mégsem sikerült Washingtonban gyökeret eresztenie.

Egy év múlva már a Charlott Hornets csapatában találta magát, ahol alapemberré és közönségkedvenccé vált Larry Johnson-al és Alonzo Mourning-al az oldalán.
Kilenc szezont húzott le itt egyhuzamban a csapat nélkülözhetetlen tagjaként. Ebből három szezonban is sikerült elérnie vagy meghaladnia a meccsenkénti 10 pontos átlagot. 

muggsy_bogues_charlotte.jpg

A 97-98 -as szezont már a Golden State csapatában kezdte meg, ahol két szezont töltött. Ezt követően a Toronto Raptors csapatában is játszott még két évet. Habár olyan fontos szerepet már egyik helyen sem tudott kivívni, mint a Hornets-ben, de hasznos kiegészítő emberként még abszolút a csapatai hasznára tudott válni.

Ezt követően leigazolta a Dallas Mavericks és a New York Knicks is, ám ezekben a csapatokban már nem lépett pályára az NBA-ben.

Több helyen is olvasni, hogy Muggsy Bogues szárnyalását Michael Jordan törte meg egyetlen mondattal.
Történt, hogy a 95-ös playoff Bulls-Hornets párharcában a továbbjutásról döntő mérkőzésén 85-84 -re vezetett a Bulls. A Hornetsnek még éppen egy dobásra volt ideje, amelyet Bogues készült elvállalni. Vele szemben Jordan védekezett, aki szó szerint a következőt vetette oda: “Shoot it you fucking midget.” Vagyis, "dobd rá te kibaszott törpe". A dobás nagyon rosszul sikerült és továbbjutott a Bulls.
Muggsy Bogues mindig is cáfolta, hogy ez a mondat tette volna tönkre a karrierjét és személy szerint én sem hiszek abban, hogy ennek a beszólásnak ekkora szerepe lehetett. (Annál is inkább, mert szegényt egész életében a magassága miatt cikizték, valószínű leperegtek már róla régen ezek az odaszúrások.)
Azt mindenesetre senki nem tagadta, hogy elhangzott ez a mondat és az is tény, hogy míg korábban három szezonon keresztül kétszámjegyű pontátlaga volt Bogues -nak, ezt követően már “csak” 5,9 pont volt az átlaga.

michael_jordan_muggsy_bogues.jpg

Visszavonulását követően belekóstolt az üzleti életbe, ám nem szakadt el a kosárlabdától sem. Tevékenykedett több csapatnál edzőként is, 2014 óta pedig a Charlotte Hornets nagykövete.

További érdekességek Muggsy Bogues-al kapcsolatban:

  • Első NBA szezonjában csapattársa volt Manute Bol, az NBA történetének második legmagasabb játékosa. 71 cm volt kettejük között.
  • Bogues keze túl kicsi ahhoz, hogy egy kézzel megtartsa a labdát.
  • Termete ellenére sikeresen blokkolt 39 dobást karrierje során. Ezek közül a legemlékezetesebb az volt, amikor 1993 áprilisában a 213 cm-es Patrick Ewing-ot sikerült “betakarnia”.
  • Súlypontemelkedése 110 cm volt.
  • Ragaszkodik hozzá, hogy tud zsákolni, ám ezt egy alkalommal sem bizonyította NBA karrierje során.
  • Az eladott labda / gólpassz aránya karrierje során mindvégig az egyik legjobb volt a ligában.
  • Szerepelt a Space Jam -ben.

Muggsy Bogues egy újabb példája annak, hogy minden csak addig lehetetlen, amíg valaki meg nem csinálja. :)

Ha további statisztikai részletek érdekelnek a karrierjével kapcsolatban, akkor itt találsz rengeteg adatot.

Az NBA-ben valaha pályára lépett három legalacsonyabb játékos:

  1. Muggsy Bogues - 160 cm (1987 - 2001)
  2. Earl Boykins - 165 cm - (1999 - 2012)
  3. Mel Hirsch - 168 cm - (1946-1947)

Innentől sűrűsödik a mezőny, őket hat db 170 cm-es játékos követi.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr1315373860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keenan 2020.01.01. 18:15:37

a keretes írás fényében abszolút funfact, hogy a Charlotte, aminek a nagykövete, Jordan tulajdonában áll
süti beállítások módosítása