Sportsztoríz

8 verseny a világ legkeményebb sporteseményei közül

2018. október 07. 17:23 - sportsztoriz

extrem_versenyek_borito.jpg

Ultramaratonok

Ultramaraton. Számomra már maga a kategória is értelmezhetőség határát súrolja. Mégis hogy lehet egyhuzamban letolni kb öt-hat maratoni távot!? És mégis, még ezeken a versenyeken belül is vannak olyanok, akik nem érik be pusztán a táv extrémitásával. Olyan körülmények között és helyszíneken teljesítik azt, ahol legtöbbünknek a jó öreg cooper futás sem menne végig.

Barkley-maraton

A Tennessee államban megrendezett verseny hivatalosan 160 kilométeren át zajlik, ami valójában inkább 200 vagy több, köszönhetően annak, hogy habár van kijelölt nyomvonal, ez sokszor úttalan erdőkön vezet át, ahol nagyon könnyű eltévedni, különösen éjszaka. Általában áprilisban rendezik, a napon belüli hőmérsékletingadozás hatalmas, a verseny során leküzdendő szintemelkedés pedig olyan, mintha valaki kétszer felmászna a tengerszintről az Everestre.
A távot 60 óra alatt kell teljesíteni, nincsenek frissítő állomások, de legalább gps-t vagy mobiltelefont sem vihetnek magukkal a versenyzők.
~800 nevező közül eddig mindössze 15 -en fejezték be a versenyt. Az egyetlen nyeremény, hogy megállhatnak, de legalább a nevezési díj sem vágja földhöz a versenyzőket: 1,6 $ és egy rendszámtábla. Volt már magyar induló Lőw András személyében és a teljesítők közt is van egy minden bizonnyal magyar származású versenyző, John Fegyveresi.

 

Badwater

Kaliforniában, a Halál Völgyében kerül megrendezésre a 217 km-es ultramaraton, amely nehézségét nemes egyszerűséggel csak így jellemzi egy ultramaratonokat osztályozó portál: “brutal”. Résztvenni kizárólag meghívásos alapon lehet, kb 100-an próbálják itt 48 órán belül abszolválni a távot évről évre. A szervezők szerint ez a világ legkeményebb futóversenye.
A versenyzők a -85 méteren fekvő Badwater medencéből indulnak és 2530 méteren a Mt. Whitney hegyen fejezik be a futást. A szintemelkedés 4000 méter.
Mindezt mikor máskor, mint júliusban kell megtenni, amikor a hőmérséklet rendszerint 50 fok körül alakul, az aszfalt pedig olyan forró, hogy megolvasztja a cipő talpát.



Hell Race

Amikor egy pillanat múlva elolvasod mindazt, amit a Himalája hegyei közt megrendezett versenyről tudni kell, akkor azt fogod gondolni, hogy teljesíthetetlen. Pedig nem. 2017-ben honfitársunk, Szőnyi Ferenc aratott itt győzelmet emberfeletti teljesítménnyel.
Természetesen ennek a versenynek a szervezői is azt állítják, hogy ez a világ legkeményebb versenye, nem minden alap nélkül...

Szóval akkor az adatok:

  • A verseny hossza 480 km, amelyet öt nap alatt kell teljesíteni oxigénhiányos környezetben!!
  • A Himalájában elég szélsőségesek a körülmények. Hol 30 fokban, hol -10 fokban kell haladni.
  • Legmagasabb pont: 5.333 méter (átlagmagasság 4.000 méter)
  • Szintemelkedés: ~10.000 méter



Marathon Des Sables

Ha már mindenképpen szélsőséges körülmények között akar valaki 254 km -t megtenni, akkor a Szahara, mint helszín eléggé adja magát. Ezt a versenyt Marokkóban rendezik és egy francia fazon agyszüleménye, aki 1984 -ben 12 nap alatt 350 km-t tett meg egyedül a sivatagban anélkül, hogy egyetlen oázist érintett volna. 1986 -ban pedig már el is rajtolt az első verseny.



Vitorlázás


Vendée Globe

Az Antarktiszhoz közeli déli vizeken szólóban vitorlázó hajósnak körülbelül ugyanannyi esélye van, hogy bárki is a segítségére siet, ha valami balul sülne el, mint egy magányos asztronautának az űrben. A hatalmas széllel, hullámokkal és jéghegyekkel tarkított vizeken márpedig sokminden megtörténhet. Ilyen barátságtalan vizeken halad a Vendeé Globe földkerülő verseny igen jelentős része a novembertől februárig tartó versenyen.
Ezt a versenyt tartják a hajózás történetének legkeményebb versenyének. Vannak természetesen egyéb földkerülő versenyek is, de azoknál inkább az a jellemző, hogy szakaszokban kerülik meg a Földet, időközönként lehetőségük van kikötni a versenyzőknek. Na, itt nem ez a helyzet.
A versenyen három alkalommal is részt vett Fa Nándor.


Szánhúzó verseny

 
Iditarod

Kőkemény mínuszok és minimum 8 nap az alaszkai vadonban, ami a világ leghíresebb kutyaszános versenyének indulóira vár. A versenyzők Anchorege-ből indulnak minden év márciusában, hogy ~1.600 km múlva borzasztó hideget, hóviharokat átélve Nome -ba érkezzenek meg.
A verseny leggyorsabb teljesítése 8 nap, 4 óra volt, de a legtöbb teljesítés inkább közelít a két héthez. Az 1973-ban megrendezett első versenyen pl. 20 nap alatt ért célba a győztes. Ehhez képest el lehet képzelni micsoda izgalmakat hozott az 1978-as verseny, ahol 1 másodperc!! választotta csak el az első és második helyezettet.
A versenyt egy 1925-ös esemény emlékére kezdték el megszervezni, amikor más lehetőség híján kutyaszánnal kellett minél hamarabb eljuttatni a diftéria járványnak gátat szabó oltóanyagot.



Kerékpár

 
La Ruta de Los Conquistadores

A háromnapos verseny Costa Rica Csendes-óceáni partját köti össze az Atlanti-óceánival. Kb 8.000 méter szintemelkedést és igen sokféle klímát kell leküzdeniük a 400 km-es verseny három napja alatt. A verseny útvonala igen változatos, legmagasabb pontja a 3.300 méteres Irazu vulkán. A versenyzők a tengerpart után bevetik magukat a dzsungelbe majd hegyeken, völgyeken és rengeteg folyón átkelve érik el a karibi tengerpartot. A világ legkeményebb MTB versenyének tartják, ahol az eredményt kevésbé befolyásolja a felkészültség, mint az időjárás.



Race Across America

Kevesebb, mint 12 nap alatt áttekerni Amerikát Californiától Marylandig? Lehetetlennek hangzik, igaz?
Legtöbbünk számára az is, de vannak páran, akik képesek leküzdeni 4.800 km-t és több, mint 53.000 méter szintemelkedést ennyi idő alatt. Annak, aki meg is akarja nyerni ezt az őrült futamot, ehhez a nap 24 órájából kb 22-őt nyeregben kell töltenie. A verseny nincs szakaszokra osztva, mint pl a tour, egyetlen baromi hosszú verseny sivatagokon és havas hegyeken át a starttól a célig.
Érdekesség, hogy a férfi versenynek 2003-ban volt utoljára amerikai győztese. Azóta 6 alkalommal osztrák, 5 alkalommal szlovén, 3 alkalommal svájci és egy német győztes állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

 

Ismersz még ezekhez hasonlóan kemény versenyeket? Dobd be kommentbe!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr9514286931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoenova 2018.10.09. 07:08:22

Akik a hagyományos versenyeken sehol sem lennének, ilyeneken kompenzálnak. A kontrol igencsak laza, dopping fullon, nagy dumák, sok kamu.

bouquet 2018.10.09. 13:10:22

Talán illet volna megemlíteni, hogy az idei Badwater versenyen indult és teljesítette is Lubics Szilvia.

sportsztoriz 2018.10.09. 20:36:09

@bouquet: Tavaly volt, be is ágyaztam a Halálvölgy című portréfilmet, ami erről szól, de ahogy nézem nem mindig tölti be az oldal az Indavideóról. :(

Mindenképp nézz bele, ha még nem láttad:
film.indavideo.hu/video/f_halalvolgy_-_portrefilm_lubics_szilviarol
süti beállítások módosítása