Sportsztoríz

Focipályák, amelyek áramot termelnek

2016. február 22. 21:14 - sportsztoriz

2014 szeptembere óta naplemente után sem kell leállniuk a focival a Morro de Mineira favellában lakó srácoknak, akik nem csak Rio de Janeiro, de a világ leginnovatívabb focipályáján játszhatnak. A pályát maga Pele nyitotta meg az egyik szegények lakta negyedben.

1410435810358_wps_5_residents_of_the_morro_da.jpg

A pálya lelke a gyep alatt található, speciálisan kifejlesztett csempe rendszer, amely energiává alakítja a játékosok mozgását. Minden egyes lépés egy ilyen csempére hét watt teljesítménnyel ér fel. Magát a világosságot pedig hat darab alacsony fogyasztású led reflektor biztosítja.

Ha már technológia és elektromosság: Tudtad, hogy Pelét édesapja Thomas Edison után nevezte el? Becsületes neve ugyanis Edson Arantes do Nascimento.

A rendszert egy brit start-up, a Pevagen fejlesztett ki és a Shell támogatásával sikerült egy riói favellában átadni.
Magát a technológiát egyébként már több ízben implementálták olyan forgalmas helyeken, mint a londoni Heathrow repülőtér de pályaudvarokon vagy bevásárlóközpontokban is találkozni már ezzel a megoldással. Focipályák közül viszont ez volt az első, de nem az utolsó!

Nemrégiben ugyanis Nigéria fővárosában, Lagosban is elkészült egy ugyanilyen elven működő pálya. Ezt a pályát is egy celebritás, az amerikai zenész, Akon adta át. (Azért arra kíváncsi lennék, hogy Akont honnan húzták elő ehhez az átadóhoz…)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr38411898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.23. 15:42:19

"Minden egyes lépés egy ilyen csempére hét Watt energiát termel."

Szánalmas, hogy rengeteg ilyen (megújuló energia) témájú posztban keveri a posztoló a teljesítményt és az energiát. Sajnos te is.

Azt más meg sem merem említeni, hogy a teljesítmény mértékegysége kiírva kis kezdőbetűvel írandó: hét watt. Csak a rövidítést írjuk nagy betűvel, így: 7W teljesítmény.
süti beállítások módosítása