Sportsztoríz

Csodát tett a pályán az autista középiskolás

2015. december 02. 21:12 - sportsztoriz

jason-mcelwain_1.jpgJason McElwain egy nem mindennapi fiatal autista srác a New York állambeli Rochesterből, akinek hihetetlen története egy országot inspirált 2006-ban.
Jason egész életében szenvedélyesen rajongott a kosárlabdáért, így ő lett a helyi Athena középiskola kosárcsapatának mindenese. Ott segített a csapatnak, ahol csak tudott. Ő volt az, aki meccs közben odanyújtotta a vizespalackot vagy éppen a törölközőt a csapattagoknak, edzésen visszadobálta a labdát a palánk alól vagy elpakolta az edzéskellékeket. Bármit megtett a csapatért, ami csak tőle tellett, annak ellenére, hogy arról maximum csak álmodozhatott, hogy egyszer pályára is lép a csapatban.

A szezon utolsó meccsén Jim Johnson edző jelezte számára, hogy öltözzön be. No nem azért, mert pályára akarta küldeni, inkább csak egy kedves gesztus volt ez, hadd érezze magát ő is a csapat teljes értékű tagjának. 
Négy perc volt hátra a mérkőzésből, amikor magabiztos vezetésnél a mester mégis jelezte Jasonnek, hogy készüljön, életében először be fog szállni.

Első dobása teljes homály volt és a második sem sikerült sokkal jobban. Eddig ebben nincs semmi különös, a lelkes autista srác nem nagyon taláta el a gyűrűt, hát istenem. A közönséget sem izgatta különösebben a dolog, mindenki azért szurkolt, hogy legalább egy kosár azért összejöjjön neki.

Ami eztán következett, arra senki sem számított. “Ha nem látom, nem hiszem el.” - nyilatkozta utóbb Johnson edző.

A két rontott dobás után Jason hat!! hárompontost és egy duplát dobott be zsinórban. A nézőtér egyre nagyobb üdvrivalgásban tört ki minden egyes kosár után. Végül aztán iskolai rekordot döntve, összesen 20 pontot szórt alig négy perc alatt. Amikor az utolsó hárompontos másodpercekkel a dudaszó előtt célba ért a tornacsarnok valósággal felrobbant és a tömeg elözönlötte a pályát, hogy az újdonsült hőst ünnepelje.
(Így alakult ki a végeredmény: Greece Athena - Spencerport High School 79-43)

Ahogy Johnson edző mondta ezt látnod kell, hogy elhidd:

Jason lelkes mellékszereplőből négy perc alatt vált a csapat és egy ország hősévé. Történetének pillanatok alatt híre ment, a keleti parttól a nyugatiig egy ország méltatta a teljesítményét. Olyan ismertségek tették tiszteletüket nála, mint George W. Bush, Peyton Menning, vagy Steve Kerr.
Nem mellékesen 2006-ban megnyerte az “ESPY Best Moment in Sport” díját is.

jason-mcelwain.jpg

Jason McElwain azóta sem szakadt el a kosárlabdától, de tavaly azt is megmutatta, hogy egy másik sportágban is képes fantasztikus eredmény elérésére. 2014-ben a Boston maratonon egészen elképesztő 2:57:05 -ös idővel ért célba.
Története egyértelműen megfilmesítésért kiált.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr58134194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása