Sportsztoríz

Haka - A legjobb meccs előtti rituálé, ami csak létezik

2015. november 28. 21:49 - sportsztoriz

Itthon nem különösebben népszerű sport a rögbi, ezért attól félek túl kevesen ismerik ezt a fantasztikus hagyományt, ami az Új-zélandi válogatotthoz kötődik. Az All Black (a válogatott tiszta feketében játszik) 1905 óta minden meccs előtt eljárja ezt a tradicionális maori táncot, igencsak megalapozva ezzel a hangulatot.

A haka tulajdonképpen a maori törzsi táncok összefoglaló neve, amelyet legtöbbször csaták előtt jártak el a harcosok hirdetve erejüket és bátorságukat. Ez önmagában még nem lenne nagy szám, rengeteg ilyen törzsi rituálé létezik szerte a világon.
A hakát az All Blacks tette világszerte ismerté azzal, hogy minden meccs előtt eljárják ezt a harci táncot. Új-Zélandon (és egész Óceániában) a rögbi a legnépszerűbb sport, így nem annyira meglepő, hogy ez a hagyomány egyben nemzeti identitásuk egyik legfontosabb szimbóluma is.

A rituálénak kettős jelentősége van: Egyrészt motiválni a csapatot, másrészt megfélemlíteni az ellenfelet. Ha láttál már ilyet vagy megnézted a fenti videót, akkor láthattad, hogy a játékosok mennyire átélik a mozdulatokat, teljesen átszellemülnek ez alatt az egy perc alatt. Aligha hiszem, hogy ilyen ráhangolódás után valaha is lett volna alibiző játékos az All Blacks csapatában.

A válogatott meccsek előtt előadott Kapa O Pango szövege:

Kapa o Pango kia whakawhenua au i ahau!
(Feketék, legyünk egyek a földdel)
Hī aue, hī!
(-)
Ko Aotearoa e ngunguru nei!
(Ez a mi földünk, ami dübög)
Au, au, aue hā!
(Ez az én időm, ez az én pillanatom!)
Ko Kapa o Pango e ngunguru nei!
(Ez Feketéknek hívat el minket)
Au, au, aue hā!
(Ez az én időm, ez az én pillanatom!)
I āhahā!
(-)
Ka tū te ihiihi
(Dominanciánk)
Ka tū te wanawana
(Felsőbbségünk győzni fog)
Ki runga ki te rangi e tū iho nei, tū iho nei, hī!
(És magasra fog helyeződni)
Ponga rā!
(Ezüst páfrány!)
Kapa o Pango, aue hī!
(Feketék!)
Ponga rā!
(Ezüst páfrány!)
Kapa o Pango, aue hī, hā!
(Feketék!)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr578122904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása