Sportsztoríz

Az ember, aki a szörfözést megszerettette a világgal

2015. december 11. 22:04 - sportsztoriz

Hawaiiról legtöbbünknek a fűszoknyás lányok, jó idő, strand, nagy hullámok éduke_kahanamoku.jpgs a szörf ugrik be elsőként. Namármost, ez utóbbi nem másnak, mint Duke Kahamanokunak az érdeme, akinek a szörf széles körű ismertségét köszönheti.
Ez már önmagában sem kevés, ám emellett volt ő még olimpiai bajnok - világcsúcstartó úszó, olimpikon vízilabdázó, hollywoodi színész és politikus is.

Nyolc testvérét megelőzve Duke Halapu és Julia Paoa Kahanamoku első gyerekeként látta meg a napvilágot 1890 augusztus 24-én Honoluluban, Hawaii szigetén. Névadásnál nem fogták vissza magukat a szülők, Duke becsületes neve Duke Paoa Kahinu Mokoe Hulikohola Kahanamoku lett.

Az olimpikon

Waikiki Beach-en felnőve a fiatal Duke élete összefort az óceánnal. Gyakorlatilag az óceánparton nőtt fel, így nem meglepő, hogy nagyon jó úszónak számított már egészen kiskorától fogva. Hogy mennyire jól úszott arról többet nem is érdemes mondani, mint hogy 1911-ben élete első úszóversenyén rögtön megdöntötte a gyorsúszás világrekordját. Erős kezdés, na…
Olyannyira erős, hogy az amerikai úszószövetségben nem is akarták elhinni, hogy valakinek ilyen eredményei lehetnek, ezért meghívták a Pittsburghbe, hogy bizonyítsa képességeit. Duke nem jött különösebben zavarba, ha már ott volt rekordot döntött 50, 100 és 200 méteren is.

Innen egyenes út vezetett az 1912-es stockholmi olimpiára, ahol az amerikai úszócsapat tagjaként mindenkit maga mögé utasított 100 méteres gyorsúszásban, 4x200 -as gyorsváltóban pedig ezüstérmet nyert. Nem mellesleg 100 méter gyorson ismét világcsúcsot döntött. (Rekordját 1922-ben éppen a mi Johhny Weissmüllerünk javította tovább - lenti kép)
Az olimpia után Edgar Forrest Wolfe sportújságíró egyenesen a valaha volt legjobb úszónak nevezte.

johnny_weismuller_and_duke_kahanamoku_shaking_hands.jpg
Aranyéremből kijutott neki az 1920-as antwerpeni olimpián is. 100m gyorson és 4x100-as gyorsváltóban is a dobogó legfelső fokára állhatott. 34 évesen az 1924-es párizsi olimpián pedig még mindig el tudta hozni az ezüstérmet.
Kora legjobb úszójaként szerzett hírnevét arra használta fel, hogy a szörfözést a kontinensen is népszerűsítse. 1912 és 1930 között számos bemutatót tartott Californiában, New Jersey-ben és Atlantic Citiben, de Új-Zélandon és Ausztráliában is megfordult. (Szörfözéskor egész életében a hagyományos Hawaii, 16 láb hosszú, koa fából készült deszkát preferálta.)

Utolsó olimpiáján hazai vizekben képviselte az Egyesült Államokat az 1932-es Los Angeles-i olimpián, ám ekkor már nem úszóként, hanem vízilabdázóként ugrott a medencébe. 
Összesen négy olimpián vett részt, öt érmet begyűjtve (három arany, két ezüst).

Az első világháború után, vesztes országokként Magyarország, Ausztria, Németország, Bulgária és Törökország nem vehetett részt az 1920-as antwerpeni olimpián.

Szuperhős

Duka Kahanamoku ismertségét csak fokozta, amikor szörfdeszkája segítségével nyolc halászt mentett ki a viharos óceánból 1925-ben, a californiai Newport Beachen.
Duke éppen szörfözött, amikor egy halászhajó felborult a hullámzó tengeren. Két másik szörfössel együtt összesen 12 életet mentettek meg (ebből 8-at egyedül Duke), de 17-en sajnos így is odavesztek.
Newport Beach rendőrfőnökének nyilatkozata szerint Kahanamoku tetténél emberfelettibbet még nem látott a világ. Nélküle egészen biztosan sokkal többen fulladtak volna meg.
Ezután az eset után kezdtek el az életmentők szörfdeszkát használni munkájuk során.

la-me-ln-duke-kahanamoku-surfer-20150824-003.jpg

Színész és politikus

Életes során 14 filmben (http://www.imdb.com/name/nm0434687/) szerepelt. Többek között játszott indián főnököt, életmentőt, török szultánt, és magát is alakította két dokumentum filmben.
Több év színészkedés után 1934-ben sikeresen megpályázta a honolului sheriff pozíciót, amelyet egészen 1960-ig töltött be. Nem a rendfenntartói állásra kell itt gondolni, inkább egyfajta nagyköveti pozíció volt ez. Fogadta a szigetre érkező politikusokat, illetve népszerűsítette a Hawaii kultúrát a kontinensen.

Gazdasági és politikai okokból 1898-ban az Egyesült államokhoz saját területeihez csatolta a szigeteket, majd 1959 augusztus 21-től az Államok 50. államává nyilvánították (Aloha state).

 Kortársai közül rengetegen tekintettek Duke Kahanamokura úgy, mint egy 19. századi prófécia megtestesítőjére. A jóslat Kamehameha királytól származik, akinek jövendölése szerint a fehér ember le fogja igázni a szigeteket, de mielőtt teljesen elveszne a tiszta Hawaii vérvonal, egy bennszülött Hawaii férfi hírnevet és dicsőséget fog nekik szerezni.

duke-kahanamokus-125th-birthday-google.jpg

Duke Kahanamoku 77 éves korában, 1968 január 22-én hunyt el. A sziget lakói Waikiki Beach-en egy több, mint 5 méter magas bronz szoborral állítottak emléket a leghíresebb Hawaii polgárnak.

duke-kahanamoku-statue-0222-500x332.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr648157790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása