Sportsztoríz

Kedvenc futballklubjaink alapítása

2017. augusztus 11. 22:16 - sportsztoriz

Szurkolunk nekik hétről-hétre, rajongunk értük, követjük őket a social médiában, azonnal értesülünk szinte minden hírről, ami velük kapcsolatos. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a kezdetekkel túl sokan tisztában lennének. Nyolc nagy európai klub alapításának körülményeit vizsgáljuk meg röviden a posztban, hátha tudunk újat mondani. 
Gondoltad volna például, hogy több mint 100 éve a Manchester United egy bernáthegyinek köszönhetően menekült meg a csődtől?

 

liverpool_fc_logo.pngA Liverpoolt 1892 június 3 -án alapította John Houlding. 1892 előtt 8 szezonon keresztül az Everton használta az Anfield-i pályát, de aztán a terület tulajdonosával, a fentebb említett John Houldinggal folytatott sorozatos viták miatt úgy döntöttek, hogy átköltöznek a Goodison Parkba. Még ugyanebben az évben Houlding alapított egy másik csapatot az Anfield-en, amelyet Everton Athletic -nek szeretett volna elnevezni, az FA viszont visszautasította ezt a nevet, így esett a választás a Liverpool FC -re (illetve egészen pontosan: Liverpool Football Club and Athletic Grounds Company, Limited).
A csapat jó rajtot vett, első szezonjukban úgy nyerték meg a másodosztályú bajnokságot, hogy egy meccset sem veszítettek.

liverpool.jpg



man-u-logo.png1878-ban a helyi vasúttársaság néhány futball-őrült dolgozója elhatározta, hogy alapítanak egy saját klubot azért, hogy összecsaphassanak más vasúttársaságok csapataival. A focicsapat neve Newton Heath LYR FC lett. A zöld és arany színeket viselő csapat körülményei elég kezdetlegesek voltak, az öltözőjük pl. majd’ egy kilóméterre feküdt a pályától. A század végére a csapat gyakorlatilag csődbe is jutott. A végleges megszűnéstől egy egészen hihetetlen véletlen folytán menekült csak meg a klub:
1896 tól Harry Stafford volt a csapat kapitánya, emellett kazánkészítőként dolgozott a vasúttársaságnál. Staffornak az volt az ötlete, hogy a kutyája segítségével fog adományokat gyűjteni a csapat megmentésére. (Innentől pedig jöjjön a legenda része, amelynek több változatát is olvastam, de legtöbbször az alábbi verziót.)
A kutya viszont elszökött tőle és egy pub-ban kötött ki, ahol véletlenül éppen jelen volt Henry Davies tehetős sörfőzde tulajdonos is. Davies és a lánya megszerette a kutyát és szerették volna megtartani. Stafford a kutyát megtalálva találkozott össze Davies -el, akinek mesélt neki a csapat helyzetéről és az adománygyűjtésről.
A két férfi összebarátkozott és Davies végül kifizette a csapat adósságait. Ezt követően változtatott nevet a klub és lett belőle Manchester United. Innentől kezdték el viselni egyébként a jellegzetes vörös mezt és fehér nadrágot is.
Így esett, hogy a futball történelem egyik legnagyobb klubja tulajdonképpen egy bernáthegyinek, Major-nek köszönheti a létét. :)

newton_heath_1892-93.jpg

major.jpgMajor, a hős bernáthegyi

 

bayern-munchen-old-logo.pngA klub 1900 februárjában került megalapításra Münchner Fußball-Club Bayern néven Franz John vezetésével. Az alapításról szóló dokumentumot vele együtt 17 alapító tag írta alá München belvárosában, a Gisela étteremben. Ők voltak egyben a klub első játékosai is.
Pénzügyi okokból és pályabérlési gondjaikat megoldandó 1906-ban szövetkeztek egy jómódú klubbal, a Münchner Sport Club -al, de tették mindezt úgy, hogy nem olvadtak teljesen be, sikerült megtartani a függetlenségüket. A megállapodás része volt, hogy a Bayern az MSC színeit viseli, amely piros nadrág és fehér mez volt. Innen ered a die Rothosen vagyis a piros nadrágosok elnevezés.

bayern_munich.JPG


 

borussia_dortmund_logo.pngDortmundban működött egy Trinity Youth nevű klub, amelyet az egyház működtetett, de az egyesületen belül nem mindenkinek tetszett, hogy plébánosok diktálják a szabályokat, ezért 1909 -ben 18-an kiváltak a csapatból és saját klubot alapítottak Borussia 1909 néven. Tették mindezt a Zum Wildschutz étteremben az Oesterholzstrasse 60 szám alatt. Az alapítás egy bizonyos Dewald atya és követői megpróbálták megakadályozni, de (időnként erőszakkal) sikerült őket az éttermen kívül tartani.
A nevet a Borussia sörfőzde elnevezéséből származtatták. Miből másból…? :D

dortmund_alapitok.jpg

 

 

logo-juventus.png1897-ben látva a sportág növekvő népszerűségét néhány diák a Massimo D’Azeglio középiskolából kitalálta, hogy alapítani kéne egy fociklubot. Lévén, hogy a legidősebb ötletgazda is csak 17 éves volt a klubot Juventus -nak keresztelték el, ami latinul fiatalságot jelent. Ha ezt akkor még nem is tudták, 1897 november 1-én egy legendát indítottak útjára.
A nemzeti bajnoskágban először 1900-ban indult el a Juventus, még feketében és rózsaszínben szerepelve. Később a Notts County hatására átváltottak a mára jól megszokott zebracsíkos mezre, viszont a rózsaszínt sem engedték el teljesen, a mai napig visszaköszön a szereléseken.

juve.jpg

 

 

interac.jpgMilánó 20. századi első évtizedének legjelentősebb sportklubja a Milan Cricket & Football Club volt. 1908-ban a klub kettészakadt, ugyanis a két oldal nagyon eltérő nézeteket vallott a külföldi játékosok szerződtetését illetően. A szétválást követően az Intert a tehetősebb rétegek, míg az AC Milan-t a munkásosztály támogatta. A mai napig ugyanazon a stadionon osztozik a két patinás egyesület (San Siro).
skuad_ac_milan_musim_1907-1908.jpg

 

 

barcelona_logo.png1899 október 22 -én egy barcelona-i fiatalember, Hans Gamper feladott egy hirdetést a helyi újságban, miszerint futball klubot kíván alapítani, amihez társakat keres. Annak ellenére, hogy ebben az időben még nagyrészt ismeretlen volt a sportág Spanyolországban, többen válaszoltak a felhívásra.
Gamper és 11 másik fiatalember november 29 -én találkoztak a Gimnasio Sole nevű helyen, ahol azon melegében meg is alapították a klubot, amely a katalán nemzeti büszkeség jelképévé nőtte ki magát. Erre utal a mottójuk is: "Més que un club" vagyis több, mint egy klub.
barca_1899_gamper_jobbrol_a_3.jpg

 

 

real_madrid_logo.png1897-ben egy csapatnyi diák alapított egy futball klubot a Sky-t, amely aztán 1900-ban két részre szakadt, a New Foot-Ball de Madrid -ra és a Madrid Foot-Ball Club -ra. Ez utóbbi tekinthető a klub elődjének.
A Real Madrid hivatalosan 1902 -től létezik, ám 18 évig Madrid Football Club -nak hívták. 1920 -ban XIII. Alfonz spanyol király ajándékozta nekik a Real, vagyis a királyi jelzőt. A klub már rögtön az első időszakban óriási sikereket ért el, 1905 és 1908 között például négy egymást követő évben hódította el a Copa de Rey-t, azaz a Spanyol Királykupát.

real_madrid_1907.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr5712728300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása