Sportsztoríz

Így lett Franciaország ünnepelt sportolójából a Gestapo hiénája

2016. október 16. 20:07 - sportsztoriz

1927-ben célfotó döntött a 24 órás Bol d’Or autóverseny győzteséről. Ahogy a megállni készülő befutók lassan előtűntek a porfelhőből, a győztes autó volánja mögött egy szélesvállú jólöltözött személy vigyorog.
Közelebbről megnézve ezt a macsó figurát, valami nagyon szokatlan dolgot vehetett észre a közönség. Egy női arc vonalai rajzolódtak ki a poros szélvédő mögött. A futamot Violette Morris nyerte, akit minden bizonnyal a 20. század első felének legjelentősebb női alakjaként tartanánk számon, ha időközben nem sodródik a történelem rossz oldalára.

Amikor az említett fotó készült Violette már országszerte ismert sportoló volt (ami nőként nem kis szó a 20. század első felében), viszont az 1928-as év egy egy olyan spirálba terelte, amelynek végén csatlakozott a történelem legkegyetlenebb csoportjához. Kiérdemelte a Gestapo hiénája gúnynevet, meggyilkolását pedig nem véletlenül kezelte a legnagyobb prioritások között a francia ellenállás.

violette_morris.jpg

Kezdetek

Violette Morris nemesi családba született 1893 április 18-án. Öt nővére mellett ő volt a legkisebb gyerek a családban. Gyermekkoráról nem találni sok információt, annyi bizonyos, hogy kamaszkorát egy kolostorban töltötte.

Ahogy kitört a I. világháború, friss házasságát félredobva vállalt mentősofőri állást, ami igazán közel állt hozzá és innentől nem volt megállás. Szenvedélyévé vált a vezetés. Nem csak a volán mögött volt ám aktív, a sportpályákon is megmutatta, hogy bármikor és bármiben felveszi a versenyt a férfiakkal.
A mottója az volt, hogy amire egy férfi képes, arra Violette is.

Sport karrier

Az I. világháború akkor vált realitássá számára, amikor az edzőtermet, amelybe bokszolni járt, segélyállomássá alakította át a vöröskereszt. Több se kellett neki, jelentkezett önkéntesnek és vezetési képességeit megvillantva szállította a sebesülteket a frontvonalról.

A világháború után kicsit kiszállt még a kormánykerék mögül, hogy elinduljon az olimpián. Diszkosz, gerely, és súlylökés volt éppen porondon nála.

Tagja volt a francia vízilabda válogatottnak is, ami duplán megsüvegelendő, hiszen akkoriban még nem volt női ága a sportágnak, így a férfiak közt játszott. Máig ő az egyetlen nő, aki férfi vízilabda válogatott tagjaként ugorhatott a medencébe. Eddig nem rossz, de koránt sincs még vége.

Középpályásként két focicsapatban is játszott. A Femina Sports-ban 1917-19-ig, valamint az Olympique de Paris-ban 1920-26-ig. Emellett tagja volt a női fociválogatottnak is és csak úgy mellékesen nehézsúlyú női bokszbajnoknak is mondhatta magát. Kellett neki a kihívás ezért rendszeresen mérkőzött férfi ellenfelekkel is, általában sikerrel.

violette_morris2.jpg

A teljesség igénye nélkül, a következő sportágakban bajnoki címet is nyert: íjászat, kerékpározás, súlyemelés, úszás, tenisz. Hihh-et-et-len!

A korábban említett sportágakon kívül pedig kipróbálta magát még országúti kerékpárban, motorversenyzésben, lovaglásban, birkózásban és úszásban is.

Az első igazi autóverseny, amelyen részt vett, az 1922-ben megrendezett Bol d’Or volt, egy ultra fárasztó 24 órás országúti verseny. Mondanom sem kell, hogy előtte nem vett részt nő ezen a versenyen. Első alkalommal 4. helyen végzett, sikerült viszont megjavítania a kör rekordot. A következő években egy fokozattal még feljebb kapcsolt. 1927-ben végül megnyerte a versenyt, ami elhozta számára a nemzetközi hírnevet is.

Időközben több más versenyen utasította maga mögé a férfiakat. Ilyen volt például a San Sebastian Grand Prix. A végeredményt felesleges is leírnom.

violette_morris_640.jpeg

Amint említettem elég aktív volt a futballpályán is és a stílusa nem volt éppen nőies a feljegyzések szerint. Egy-egy durvább belépőre állítólag nem egyszer parasztlengővel válaszolt a pálya közepén, ami után persze mehetett egyből zuhanyozni.

(Sebaj, ilyenkor is feltalálta magát. Volt, hogy rajtakapták, ahogy a zuhanyzóban a csapattársaival került igen közeli kapcsolatba. Merthogy biszex volt a mi kis francia amazonunk, bizony. - Csak, hogy a bulvárosabb részek kedvelőinek dobjak egy kis morzsát.)

1926-ban csak még férfiasabb lett miután eltávolíttatta a melleit. Erre azért volt szükség, mert azok bizony elég méretesek voltak a versenyautók ülései viszont igen szűkösek.

Lényeg a lényeg, hogy többeknek eléggé szúrhatta a szemét, hogy egy nő férfiakat aláz a ringben és a versenypályán is, ugyanis 1928-ban elvették a versenyengedélyét és országszerte eltiltották minden sporteseménytől, így az 1928-as olimpiától is. Nagy hiba volt.
(Az eltiltásban nagy szerepet játszott időközben napvilágra került biszexuális beállítottsága és nem túl erkölcsös életvitele.)

brassai7.jpgA magyar fotóművész, Brassaï elhíresült képe.

Ezután versenyautók építésével foglalkozott, ami majdnem olyan menő, mint vezetni őket, de az 1929-es nagy gazdasági világválsággal ezt az üzletet is elvesztette és tenisz oktatással volt kénytelen fenntartani magát.

Ezen történések után Violette finoman szólva sem volt boldog, mi több, bosszúra szomjazott.

Erre 1936-ban nyílt lehetősége. Korábbi autóversenyző riválisa Gertrude Hannecker kereste meg, aki valójában náci kém volt.
Innen nagyon negatív fordulatot vesz a történet és sajnos már nem a sporté a főszerep.

 

Végjáték

Az ellenállás pechére Violette Morris a háborúban is legalább úgy odatette magát, mint korábban a sportpályákon. Hiába, a Gestapo hiénája gúnynevet nem osztogatják csak úgy akárkinek. Ő elsősorban a kihallgatásokban és kínzásokban való igen aktív részvételével érdemelte ezt ki.

Egy idő után már annyira csípte az ellenállás szemét, hogy a legfontosabb céljaik között tartották számon a kiiktatását.
Erre végülis 1944 április 26-án került sor, amikor a brit SOE (Special Operations Executive) által támogatott partizánok szanaszét lyuggatták a sportkocsiját.

Árulóként nevét máig megvetés övezi Franciaország szerte.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr6811812989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bergyilkos Bohoc 2016.10.17. 13:10:37

Mondjuk az látszik, hogy talán csak a nemi szerveket tekintve volt nő, de valójában egy transzexuális emberről beszélünk.

Szarazinda 2016.10.17. 13:48:31

Érdekes lenne a cikk, ha nem félig lenne megírva. Szóval mit is csinált pontosan a nő, amivel a gúnynevét kiérdemelte? Mert csak éppen ez nem derül ki az írásból.

panamcat 2016.10.17. 13:49:13

Olvastam volna még arról, hogy vajon miért volt ő a gestapo hiénája. Remek írás, de nekem kissé hiányos így az összecspott befejezéssel..

skeewiff 2016.10.17. 14:16:12

Véletlenül nem innen vetted a szöveg egy részét?
mult-kor.hu/igy-lett-a-leszbikus-francia-sportolonobol-a-gestapo-hienaja-20151119

Kurva gáz ez így! Menj a fenébe.

Tulok 2016.10.17. 14:21:25

Bizony ciki. És kábé 15 mp guglizás után lebuksz vele. Nem baj, az idex címlap megvolt - ebből is látszik, milyen magas itt a léc.

Wrex 2016.10.17. 14:44:56

"partizánok szanaszét lyuggatták a sportkocsiját"
Érdekes hogy a wiki egy idevonatkozó része valahogy kimaradt:
"Two other passengers were little children. They too were killed."

Kovi1970 2016.10.17. 14:51:35

A gugli szerint a Maginot-vonal terveit és a védekezési terveket szállította le Berlinbe, ahova Hitler díszvendégeként hívták meg.

Amúgy ez legalább annyira érthetetlen számomra mint Petain marsall, aki a "verduni oroszlából" lett a náci bábállam vezetője.

gigabursch 2016.10.17. 14:53:35

XXY kromoszómásnak tűnik így elsőre.

Amúgy én is megkérdezem. Miért volt hiéna?
A kocsija lyukas lett, OK, de ő is ott volt?

Most akkor mit is írtál?

Arról nem beszélve, hogy az ellenállás sem épp egy angyali banda volt...

Kilgore Trout 2016.10.17. 16:09:38

Az volt már, hogy sunáznám? :) (Mondjuk amíg megvoltak a mellei...)

backbencher 2016.10.17. 16:47:53

Kedves sportsztoriz,

Mivel ez egy sport (sporttorteneti) blog, ezert ertheto, hogy Violette Morris-nak (VM) elsosorban a sportkarrierjere akart koncentralni a fenti cikk.

De ha mar a cikk eleve ugy kezdodik, hogy VM a tortenelem rossz oldalara sodrodott", akkor bizony nem kerulheto meg annak a bemutatasa, hogy lett belole a "Gestapo hienaja".
Kulonosen ugy nem, hogy a nacikhoz valo atallas motivacios alapja eppen az o 1927-1933 kozotti franciao-i "elszigetelese".

Ezert a fenti cikk sajnos az alabbi kiegeszitesekre szorul az 1927-1944 kozotti idoszakot illetoen:

1. VM karrierje 1928-ban nemcsak a francia sportengedelyenek elvetele, es igy az 1928-as amszterdami olimpian reszveteltol elesese miatt tort vegzetesen derekba, hanem azert is, mert 1928-1933 kozott a francia sajto valtozo intenzitassal, de rendszeresen "ra szallt", es 1929-tol a francia felso reteg is egyre inkabb kikozositette.

Ennek nemcsak az o nyiltan felvallalt biszexualitasa, es ferfimodra oltozkodese, olykor botranyos szorakozasai, plusz aggressziv fellepese a sportpalyan es a maganeletben volt az ok, hanem kimondatlanul az is, hogy meg ilyen szemelyes tulajdonsagokkal es viselkedessel is tobb kifejezetten ferfi sportnak tartott tevekenysegekben (box, autoversenyzes) az akkori ferfi versenyzok szintjen vagy idonkent afelett teljesitett.

Ehhez jott hozza, hogy az 1929-ben inditott egyedi versenyautokat osszeszerelo, ill. javito kis uzeme 1933-ra csodbe ment, es 1929-tol (az autoszereles mellett) tenisz es autovezetes "maganoktatasabol" kellett megelnie, ami a korabbi nagy labon elest mar nem fedezte.

Ezek a tulajdonsagai, es korulmenyei (amelyekbe azert dontoen sajat dontesei folytan kerult) igy egyutt kivalo celpontta tettek barmely idegen allam titkosszolgalata szamara.

Vegul 1935 decembereben Gertrude Hannecker ujsagirono, korabbi aktiv versenyzo (aki akkor mar az Sicherheitsdienst - SD - ugynoke is volt) szervezte be ot is SD ugynoknek, ezzel egyidejuleg atadva Hitler meghivasat az 1936-os berlini nyari olimpiara, ahol AH a VIP paholyban fogadta ot.

VM ezert (es persze az SD-tol kapott rendszeres fizetesert) cserebe az epulo Maginot-vonal (1929-1938) tobb eroditmenyerol, a Renault egy uj kozepes tankjarol (SOMUA S35), es Parizs kornyeki katonai vezetesi, iranyitasi, kommunikacios pontokrol.
Ez utobbiak nagyban hozzajarultak ahhoz, hogy a nemetek 1940-ben nagyon gyorsan es minimalis veszteseggel tudtak Parizst elfoglalni.

1940-ben a nemet megszallas alatt VM egy lakohajora koltozott a Szajnan, es a francia feketepiacon kezdett "csempesz, es veroember karrierbe", amelynek soran mar ismert francia bunozokkel, mint pl. Felkaru Jean, Jo a Mammut, La Sanguinaire (Verszomjas), is "dolgozott egyutt".
La Sanguinaire "fedezte fel" VM "veroemberi tehetseget", es az o batoritasara lett veroember es kinzo; gyakran hasznalt kinzasi eszkoze volt a korbacs es egy benzines ongyujto.

1941-ben, annak megalapitasakor lepett be a Carlingue-be (a nemet Gestapo francia segederoi, a "francia Gestapo"), es volt aktiv ugynoke halalaig. Ezalatt a ropke 3 ev alatt a veroemberi es kinzasi technikai alapjan kierdemelte "a Gestapo hienaja" gunynevet a francia Ellenallastol.

Mivel a francia Ellenallas tobb helyi sejtjenek (taktikai es fizikai) felszamolasaban is reszt vett, ezert 1944 elejen a SOE francia szekciojanak javaslata alapjan a SOE a francia Ellenallasnak technikai segitseget nyujtott VM kiiktatasaban.
Az akciot eredetileg VM szuletesnapjara, 1944.04.18-ra terveztek, de a korulmenyek kedvezotlen valtozasa miatt vegul 1944.04.26-an sikerult vegrehajtani, amikor a sajat "feltuningolt" Citroen autojan negyesben (kollaborans baratnojevel es annak gyerekeivel) kirandulni ment egy masik autoval egyutt.
Az ellenallok mindket kocsit a benne ulokkel egyutt szitava lottek.
VM megiteleset jol jelezte mar az, hogy holttesteert nem jelentkezett senki a rokonai kozul, igy a kocsikban ultekkel egyutt jeltelen kozos sirba temettek.

Linkek mint a fentebb irtak forrasai:
en.wikipedia.org/wiki/Violette_Morris
www.veloce.co.uk/shop/graphics/pdf/V4225.pdf
jalopnik.com/5942494/meet-the-woman-who-cut-off-her-breasts-to-be-a-better-racer
www.ozy.com/flashback/how-a-pioneering-lesbian-became-the-nazis-hyena/40366
thefemalesoldier.com/blog/violette-morris
www.badassoftheweek.com/index.cgi?id=105398215267

sportsztoriz 2016.10.17. 16:49:09

@backbencher: Ez már igen, köszönet a hozzászólásért!
süti beállítások módosítása