Sportsztoríz

Kedvenc futballklubjaink alapítása

2017. augusztus 11. 22:16 - sportsztoriz

Szurkolunk nekik hétről-hétre, rajongunk értük, követjük őket a social médiában, azonnal értesülünk szinte minden hírről, ami velük kapcsolatos. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a kezdetekkel túl sokan tisztában lennének. Nyolc nagy európai klub alapításának körülményeit vizsgáljuk meg röviden a posztban, hátha tudunk újat mondani. 
Gondoltad volna például, hogy több mint 100 éve a Manchester United egy bernáthegyinek köszönhetően menekült meg a csődtől?

 

liverpool_fc_logo.pngA Liverpoolt 1892 június 3 -án alapította John Houlding. 1892 előtt 8 szezonon keresztül az Everton használta az Anfield-i pályát, de aztán a terület tulajdonosával, a fentebb említett John Houldinggal folytatott sorozatos viták miatt úgy döntöttek, hogy átköltöznek a Goodison Parkba. Még ugyanebben az évben Houlding alapított egy másik csapatot az Anfield-en, amelyet Everton Athletic -nek szeretett volna elnevezni, az FA viszont visszautasította ezt a nevet, így esett a választás a Liverpool FC -re (illetve egészen pontosan: Liverpool Football Club and Athletic Grounds Company, Limited).
A csapat jó rajtot vett, első szezonjukban úgy nyerték meg a másodosztályú bajnokságot, hogy egy meccset sem veszítettek.

Tovább
Szólj hozzá!

Bo Jackson, az egyetlen sportoló, aki felült az NFL és az MLB trónjára is

2017. június 13. 20:04 - sportsztoriz

Sok kiváló sportemberről és őrületes teljesítményről volt már szó a blogon, de a mai poszt főszereplője talán még rajtuk is túltesz. Nem hiába tartják őt sokan minden idők legnagyszerűbb sportolójának. Meglátjátok,  Bo Jacksont az Isten is sportolásra teremtette!

split-1-bo-jackson-113015-getty-ftrjpg_1jczjmeers1781b9d8lko1wkt3.jpg

Tovább
2 komment

Gyerekkorom kedvelt focistái akkor és most

2017. április 12. 12:43 - sportsztoriz

Mostanában többször eszembe jutott, hogy mi lehet gyerekkorom kedvelt játékosaival, mennyit változhattak azóta, hogy nem látni őket hétről hétre.
Az érdekesség kedvéért mindenkiről kerestem egy gyerekkori képet (ha sikerült), egyet az aktív évekből és egy lehetőleg minél frissebbet.
Igyekeztem pár szóban leírni azt is, hogy mi van velük mostanában.

1. Alan Shearer

Dolgozott a BBC szakértői csapatában és írt cikkeket a Sun sportrovatába is. Jótékonysági események gyakori résztvevője és több alapítvány támogatója.

alan_shearer.png

Tovább
5 komment

Paavo Nurmi, a repülő finn

2017. március 27. 22:15 - sportsztoriz

Olimpikon atlétákra gondolva többségünknek nem éppen a finn futók jutnak először eszébe. Megkockáztatom, sokan felkapják a fejüket, amikor azt állítom, minden idők egyik legfantasztikusabb futója egy finn fiatalember, Paavo Nurmi volt.

Vannak sportolók, akik tehetségükre építve tudnak kitűnni és vannak akik, vasakarattal, hihetetlen szorgalom árán jutnak fel a csúcsra. Bejegyzésünk főszereplője ez utóbbi csoportba tartozik.
Van a finneknek egy szavuk, a “sisu”, amit nem tudom le lehet-e egy az egyben fordítani magyarra, de egy szóban fejezi ki mindazt, amit mi az akaraterő, elszántság, kitartás és bátorság szavakkal tudunk körülírni.
Paavo Nurmi pontosan ezt testesítette meg.

nurmipaavo.jpg

Tovább
3 komment

5 sport bár a nagyvilágból, ami mellett nem sétál csak úgy el az ember

2017. február 06. 21:29 - sportsztoriz

Meccset nézni természetesen a helyszínen a legjobb, ám ha ez valamiért mégsem jönne össze, akkor nincs jobb egy jó kis sport pub-nál. Mutatunk most ötöt, amit legszívesebben azonnal kipróbálnánk.

Flames Central - Calgary, Kanada

A zord kanadai télben egy pillanat alatt melegíti fel a sportra éhes albertai lelkeket a Calgary-ban található Flames Central. Talán sértés is bárnak titulálni, hiszen már-már színház ez a hely és nem csak átvitt értelemben, hiszen a Flames Central egy régi színház épületében kapott helyet. Szinte már alap, hogy a falakat Flames játékosok aláírt fotói és felszerelései borítják.

219 8 Ave SW, Calgary
https://www.facebook.com/palacetheatreyyc/

 

Tovább
2 komment

Az utolsó utáni menet - Billy Miske inspiráló története

2016. december 23. 22:42 - sportsztoriz

Annyi jó és szívhez szóló karácsonyi történetet ismerünk a Grincstől a Karácsonyi éneken át, A kis gyufaárus lányig. Szintén nagyon ismert történet, hogy a szembenálló csapatok hogyan ünnepelték meg közösen a karácsonyt az I. világháború során. Arról nem is beszélve, hogy szegény Kevint is otthon felejtik minden évben.
És mégis, a legjobb karácsonyi sztori egy bokszolóról szól.

Történetünk főszereplője Billy Miske, a 20. század elejének feltörekvő bokszolója a minnesotai St. Paul városából. Ez a hely igazi melegágya volt a keménykötésű öklözőknek a 10-es és 20-as években. Miske mellett a legismertebbek a Gibbons fivérek voltak, Tommy és Mike.

miske.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Így lett Franciaország ünnepelt sportolójából a Gestapo hiénája

2016. október 16. 20:07 - sportsztoriz

1927-ben célfotó döntött a 24 órás Bol d’Or autóverseny győzteséről. Ahogy a megállni készülő befutók lassan előtűntek a porfelhőből, a győztes autó volánja mögött egy szélesvállú jólöltözött személy vigyorog.
Közelebbről megnézve ezt a macsó figurát, valami nagyon szokatlan dolgot vehetett észre a közönség. Egy női arc vonalai rajzolódtak ki a poros szélvédő mögött. A futamot Violette Morris nyerte, akit minden bizonnyal a 20. század első felének legjelentősebb női alakjaként tartanánk számon, ha időközben nem sodródik a történelem rossz oldalára.

Amikor az említett fotó készült Violette már országszerte ismert sportoló volt (ami nőként nem kis szó a 20. század első felében), viszont az 1928-as év egy egy olyan spirálba terelte, amelynek végén csatlakozott a történelem legkegyetlenebb csoportjához. Kiérdemelte a Gestapo hiénája gúnynevet, meggyilkolását pedig nem véletlenül kezelte a legnagyobb prioritások között a francia ellenállás.

violette_morris.jpg

Tovább
12 komment

6 futballista, aki valójában nem is annyira szerette a focit. - Meglepő nevek!

2016. szeptember 11. 10:45 - sportsztoriz

BENOIT ASSOU-EKOTTO

A kameruni játékos játszott korábban a Tottenham és a Queens Park Rangers csapataiban, jelenleg a Saint-Étienne -ben rúgja a bőrt. Nem restellte bevallani, hogy nem szeret beszélgetni a fociról, sőt nézni sem szereti. Szabadidejét inkább barátaival és hip-hop zenék hallgatásával tölti. Játékosként is szigorúan üzlet számára a labdarúgás.

assou_ekotto.jpg

 

Tovább
4 komment