Sportsztoríz

Sportos képgyűjtemény 7. rész - Futball a múltban

2017. október 16. 19:59 - sportsztoriz

1938_world_cup_final_italy_vs_hungary_4-2.jpg

Giuseppe Meazza és dr. Sárosi György kézfogása az 1938-as VB döntő előtt.
Mint ismert, a végeredmény 4-2 lett az olaszok javára. A magyar gólokat Titkos és Sárosi szerezték.

Tovább
Szólj hozzá!

Sportszerűség, önfeláldozás, bátorság, Lawrence Lemieux a neved!

2017. október 01. 13:47 - sportsztoriz

Az olimpiák történetének egyik leginspirálóbb mozzanata egy éremhez fűződik, de ez nem az aranyérem, amire a legtöbben elsőre gondolnának, még csak nem is ezüst vagy bronz.
Pedig a kanadai Lawrence Lemieux -nek minden esélye megvolt arra, hogy ezek közül az egyiket megszerezze. Azt, hogy ez végül nem sikerült, végül egy pillanatig sem bánta meg.

Az 1988 -as Szöuli játékokon szinte ideális körülmények közt kezdődött meg a Finn osztályú vitorlások versenye, ám az ötödik futamhoz érve ez gyökeresen megváltozott, az időjárás viharossá vált. Lemieux a futam felénél második helyen vitorlázott, amikor megpillantotta, hogy egy másik hajóosztályban az egyik hajó felborult és két sérült szingapúri olimpikonnal a fedélzetén hánykolódik a tengeren.

lawrence-lemieux-who-saved-two-sailors-during-the-1988-seou.jpeg

Tovább
Szólj hozzá!

Kedvenc futballklubjaink alapítása

2017. augusztus 11. 22:16 - sportsztoriz

Szurkolunk nekik hétről-hétre, rajongunk értük, követjük őket a social médiában, azonnal értesülünk szinte minden hírről, ami velük kapcsolatos. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a kezdetekkel túl sokan tisztában lennének. Nyolc nagy európai klub alapításának körülményeit vizsgáljuk meg röviden a posztban, hátha tudunk újat mondani. 
Gondoltad volna például, hogy több mint 100 éve a Manchester United egy bernáthegyinek köszönhetően menekült meg a csődtől?

 

liverpool_fc_logo.pngA Liverpoolt 1892 június 3 -án alapította John Houlding. 1892 előtt 8 szezonon keresztül az Everton használta az Anfield-i pályát, de aztán a terület tulajdonosával, a fentebb említett John Houldinggal folytatott sorozatos viták miatt úgy döntöttek, hogy átköltöznek a Goodison Parkba. Még ugyanebben az évben Houlding alapított egy másik csapatot az Anfield-en, amelyet Everton Athletic -nek szeretett volna elnevezni, az FA viszont visszautasította ezt a nevet, így esett a választás a Liverpool FC -re (illetve egészen pontosan: Liverpool Football Club and Athletic Grounds Company, Limited).
A csapat jó rajtot vett, első szezonjukban úgy nyerték meg a másodosztályú bajnokságot, hogy egy meccset sem veszítettek.

Tovább
Szólj hozzá!

Bo Jackson, az egyetlen sportoló, aki felült az NFL és az MLB trónjára is

2017. június 13. 20:04 - sportsztoriz

Sok kiváló sportemberről és őrületes teljesítményről volt már szó a blogon, de a mai poszt főszereplője talán még rajtuk is túltesz. Nem hiába tartják őt sokan minden idők legnagyszerűbb sportolójának. Meglátjátok,  Bo Jacksont az Isten is sportolásra teremtette!

split-1-bo-jackson-113015-getty-ftrjpg_1jczjmeers1781b9d8lko1wkt3.jpg

Tovább
2 komment

Gyerekkorom kedvelt focistái akkor és most

2017. április 12. 12:43 - sportsztoriz

Mostanában többször eszembe jutott, hogy mi lehet gyerekkorom kedvelt játékosaival, mennyit változhattak azóta, hogy nem látni őket hétről hétre.
Az érdekesség kedvéért mindenkiről kerestem egy gyerekkori képet (ha sikerült), egyet az aktív évekből és egy lehetőleg minél frissebbet.
Igyekeztem pár szóban leírni azt is, hogy mi van velük mostanában.

1. Alan Shearer

Dolgozott a BBC szakértői csapatában és írt cikkeket a Sun sportrovatába is. Jótékonysági események gyakori résztvevője és több alapítvány támogatója.

alan_shearer.png

Tovább
5 komment

Paavo Nurmi, a repülő finn

2017. március 27. 22:15 - sportsztoriz

Olimpikon atlétákra gondolva többségünknek nem éppen a finn futók jutnak először eszébe. Megkockáztatom, sokan felkapják a fejüket, amikor azt állítom, minden idők egyik legfantasztikusabb futója egy finn fiatalember, Paavo Nurmi volt.

Vannak sportolók, akik tehetségükre építve tudnak kitűnni és vannak akik, vasakarattal, hihetetlen szorgalom árán jutnak fel a csúcsra. Bejegyzésünk főszereplője ez utóbbi csoportba tartozik.
Van a finneknek egy szavuk, a “sisu”, amit nem tudom le lehet-e egy az egyben fordítani magyarra, de egy szóban fejezi ki mindazt, amit mi az akaraterő, elszántság, kitartás és bátorság szavakkal tudunk körülírni.
Paavo Nurmi pontosan ezt testesítette meg.

nurmipaavo.jpg

Tovább
3 komment

5 sport bár a nagyvilágból, ami mellett nem sétál csak úgy el az ember

2017. február 06. 21:29 - sportsztoriz

Meccset nézni természetesen a helyszínen a legjobb, ám ha ez valamiért mégsem jönne össze, akkor nincs jobb egy jó kis sport pub-nál. Mutatunk most ötöt, amit legszívesebben azonnal kipróbálnánk.

Flames Central - Calgary, Kanada

A zord kanadai télben egy pillanat alatt melegíti fel a sportra éhes albertai lelkeket a Calgary-ban található Flames Central. Talán sértés is bárnak titulálni, hiszen már-már színház ez a hely és nem csak átvitt értelemben, hiszen a Flames Central egy régi színház épületében kapott helyet. Szinte már alap, hogy a falakat Flames játékosok aláírt fotói és felszerelései borítják.

219 8 Ave SW, Calgary
https://www.facebook.com/palacetheatreyyc/

 

Tovább
2 komment

Az utolsó utáni menet - Billy Miske inspiráló története

2016. december 23. 22:42 - sportsztoriz

Annyi jó és szívhez szóló karácsonyi történetet ismerünk a Grincstől a Karácsonyi éneken át, A kis gyufaárus lányig. Szintén nagyon ismert történet, hogy a szembenálló csapatok hogyan ünnepelték meg közösen a karácsonyt az I. világháború során. Arról nem is beszélve, hogy szegény Kevint is otthon felejtik minden évben.
És mégis, a legjobb karácsonyi sztori egy bokszolóról szól.

Történetünk főszereplője Billy Miske, a 20. század elejének feltörekvő bokszolója a minnesotai St. Paul városából. Ez a hely igazi melegágya volt a keménykötésű öklözőknek a 10-es és 20-as években. Miske mellett a legismertebbek a Gibbons fivérek voltak, Tommy és Mike.

miske.jpg

Tovább
Szólj hozzá!