Sportsztoríz

Tíz csapat, amely esélytelenként nyert bajnokságot

2016. május 04. 22:32 - sportsztoriz

Ahogy közeledtünk az angol bajnokság végéhez, egyre nőtt az esélye, hogy bombameglepetés születik és a tavaly épp csak bent maradó  Leicester City lehet a bajnok.
Hétfő este óta ez már nem feltételes mód, a világ legkeményebbnek tartott pontvadászatát egy olyan kis csapat nyerte, amelyre ötezer az egyhez lehetett fogadni a rajtnál.
Személy szerint én nagyon szorította nekik és azt hiszem ezzel messze nem vagyok egyedül. Na nem mintha, nagy Leicester drukker lennék, de nagyon üdítő, amikor egy előzetesen lesajnált gárda fityiszt tud mutatni a nagyoknak. 

Mikor is láttunk utoljára ilyet?

NOTTINGHAM FOREST (1977-78)

Miután a 76-77 -es szezon végén feljutottak az első osztályba, a legtöbben arra számítottak, hogy leginkább a bent maradásért folytatott küzdelemmel lesznek elfoglalva. Nos, nagyon nem lett igazuk. Általános meglepetésre a szezonban 42 meccsből csak 3-at veszítettek el és a bajnoki cím mellett a Liga Kupát is elhódították.
A csapatnak fantasztikus edzője volt Brian Clough személyében, a játékosok közül pedig Tony Woodcock, Kenny Burns és Peter Shilton számítottak  a legnagyobb neveknek.

nottingham_forest-1977-78.jpg


VERONA
(1984-85)

A 82-es feljutás után nagyon tisztességesen helytálltak (4. és 6. hely) az első osztályban, de azért túlzás lenne azt mondani, hogy róluk szólt volna az olasz foci.
Nem úgy 85-ben! A szezon első meccsén rögtön megmutatták, hogy komolyan kell őket venni, amikor 3-1 arányban verték a Napolit Diego Maradona debütáló meccsén.
Végül hihetetlen bravúrral a Torinót, Intert és a Sampdoriát megelőzve sikerült megszerezniük Verona futball történelmének első és utolsó Serie A aranyérmét.

hellas_verona.jpg

 

Blackburn Rovers (1994/95)

Jack Walker angol üzletember és vérbeli Rovers szurkoló azzal a céllal vásárolta meg a klubot 1990-ben, hogy visszaállítsa annak egykori fényét. Ezt öt éven belül sikerült is véghezvinnie, 95 májusában ugyanis sikerült elhappolniuk a bajnoki címet a Machester United elől. A futballt kedvelőknek leginkább Alan Shearer és Shay Given neve lehet ismerős ebből a csapatból.  

blackburn-rovers.jpg

 

1. FC KAISERSLAUTERN (1997-98)

Csakúgy, mint a Notthingham-et 77-ben, Otto Rehagel frissen feljutó együttesét is sokan féltették és arra számítottak, hogy komoly problémáik lesznek az első osztályban. Ehhez képest mindenkit leforráztak a teljesítményükkel és két ponttal a Bayernt megelőzve nyerték meg a Bundesligát.
Olaf Marschall 24 meccsen szerzett 21 gólt, amiben nem kisebb nevek segítették, mint a szárnyait bontogató Michael Ballack és Andreas Brehme. Ezzel ők lettek az első olyan együttes a Bundesligában, amely a feljutás évében rögtön bajnok is lett.
A Kaiserslautern a lista egyetlen olyan tagja, amelynek van magyar vonatkozása is, ugyanis a bajnokcsapat tagja volt Szűcs Lajos és Hrutka János is.

kaiserslautern.jpg 

Boavista (2000-01)

Amikor a regnáló bajnok Benficát egy szezonon belül Jupp Heynckes and Jose Mourinho is otthagyta, megnyílt az út a Boavista előtt a bajnoki cím felé.
55 év után 2001 volt az első év, amikor nem a nagy hárma (Porto, Benfica, Sporting) egyike nyerte meg a bajnokságot. Azóta sem történt ilyen.

boavista.jpg 

Stuttgart (2006-2007)

Azzal az állítással nem nagyon lehet vitatkozni, hogy a német futballban megkérdőjelezhetetlen a Bayern Munchen dominanciája. Hosszabb távon az utóbbi időben talán csak a Dortmund tudta felvenni velük a versenyt.
Ezért is volt nagy meglepetés, amikor a 2006-2007 -es szezonban még csak a top háromba sem tudtak bekerülni. Ez az év a Stuttgart, Schalke, Werder versenyfutásáról szólt, amelyből a 15 év után újra a Stuttgart jött ki győztesen.
Kis híján dupláztak is, ám a kupadöntőben végül alulmaradtak a Nürnberggel szemben.
Armin Veh az év edzője, Mario Gomez pedig az év játékosa lett a Bundesligában.

stuttgart.jpg 

Wolfsburg (2008-2009)

Elég mélyről indult el a Wolfsburg a bajnoki cím felé. A 2006-2007 -es szezon végén épp csak megmenekültek a kieséstől, ami azt eredményezte, hogy menesztették az akkori edzőt, akinek a helyét Felix Magath vette át.
A 08-09 -es szezonban remek támadó futballal rukkoltak ki. A Grafite-Dzeko páros 28, illetve 26 gólt szerzett a szezonban. Kiszolgálásukban pedig leginkább a bosnyák Zvejzdan Misimovic jeleskedett, aki a Bundesliga gólpassz királya lett a szezonban.
Érdekesség, hogy először a 26. fordulóban álltak az élre egy 10 meccses győzelmi sorozat után és innen már nem engedték ki a győzelmet a kezükből.

wolfsburg.jpg 

Bursaspor (2009-2010)

A török még egy olyan liga, amelyet teljes mértéknem dominál három csapat, amelyek ráadásul egyazon városban is játszanak. A Fenerbahce-Galatasaray-Besiktas hármas mellettsokáig a Trabzonspor volt az egyetlen csapat, amely bajnoki címet tudott szerezni az utóbbi, majd 60 évben. Ebbe a szűk elitbe tudott befurakodni 2010-ben a Bursaspor.

bursaspor.jpg 

Montpellier (2011-12)

A csapat legnagyobb sztárja Olivier Giroud volt, aki pompás szezont futott. 21 gól mellett további 9-et készített elő. Mellette a fiatal Younès Belhanda -át lehet még kiemelni, aki az év felfedezettje lett abban az évben.

montpellier.jpg

 

Atletico Madrid (2013-14)

Sokan azzal a kritikával illetik a spanyol bajnokságot, hogy nem elég izgalmas, hiszen gyakorlatilag két pólusú a versenyfutás. Lássuk be, azért ebben van némi igazság. Éppen ezért óriási bravúr, ha egy csapatnak sikerül megelőznie a Real Madrid, Barcelona párost. Diego Simeone és az Atletico szerencsére rendre tesz róla az utóbbi években, hogy felboruljon a status qou és ne csak két csapattal kelljen számolni a bajnoki címnél. A 2013-2014 -es szezonban össze is jött a baravúr és 90 pontot szerezve nyerték meg a bajnokságot.
Diego Costa 27 gólt szerzett a szezonban, rajta kívül pedig olyan nevek húzták a csapat szekerét, mint Koke, Diego Godin vagy Thibaut Courtois.

atletico_madrid.jpg

 

Csodák márpedig vannak, Dávid időnként tényleg legyőzheti Góliátot!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr728687482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krj 2016.05.05. 13:47:54

és a Vác FC-Samsung smafu? :)

stevie balkanski 2016.05.05. 14:16:30

Rába ETO első bajnoksága a Mágussal? Szentes Lázár, te vagy itt a császár!

_gaabi_ 2016.05.05. 14:36:15

Deportivo La Coruña 2000-ben?

Kivlov 2016.05.05. 14:58:00

@_gaabi_:
deportívó nyakonrúglak

kubikos11 2016.05.05. 16:34:43

@Kivlov: hű, ez nagyon gyenge szóvicc.

sportsztoriz 2016.05.05. 21:33:06

@_gaabi_: De mennyire igazad van! Nagy hiba volt kihagyni őket :(

Kivlov 2016.05.06. 08:47:09

@kubikos11:
Nekem tetszik.
Jobb, mint a Real Margit, vagy a Sporting Libacomb. Vagy AC Párna, AC Mihály. Atletrikó vagy Bőrszalonna.
süti beállítások módosítása