Sportsztoríz

A 61 éves farmer, aki megnyerte a világ egyik legkeményebb futóversenyét

2016. március 05. 11:51 - sportsztoriz

A Sydney és Melburne között megrendezett 543 mérföldes (~874km) ultramaraton versenyt a legkeményebbek között tartják számon a kategóriában. Világklasszis atlétáknak is 6-7 napig tart általában teljesíteni a távot, amelyet 18 óra futás, 6 óra alvás bontásban kell elképzelni. Legalábbis ez volt jellemző 1983-ig, amikor egy 61 éves helyi farmer, Cliff Young úgy döntött, hogy benevez a versenyre.

cliff_young.jpg

Egészen addig jellemzően Ausztrália és a világ ultramaratonistáinak krémje képviseltette magát a megmérettetésen, a legmodernebb cuccokban és általában nagy sportmárkákkal a hátuk mögött.

Cliff Young így némiképp kilógott a sorból, amikor overálban és bakancsban érkezett meg. Különösebben nem foglalkozott ezzel senki, hiszen egy nézőnek tűnt a sok közül. Kisebb felfordulás akkor keletkezett, amikor felvette a sorszámát.

Egy riporter gyorsan kérdőre is vonta:
-“Ki maga és mire készül itt?”
-”Cliff Young vagyok. Egy nagy farmról érkeztem, ahol birkákat tartunk Melburne-től nem messze.
Egy olyan farmon nőttem fel, ahol nem engedhettük meg magunknak, hogy lovakat tartsunk vagy traktorokat, terepjárókat vegyünk. Négy évvel ezelőtt sikerült először annyi pénzt összegyűjtenünk, hogy vegyünk egy terepjárót.
Minden alkalommal, amikor vihar közeledett ki kellett mennem, hogy begyűjtsem a birkákat. 2000 birkánk volt 2000 hektáron. Általában két-három napon keresztül futottam a birkák után. Sokáig tartott, de végül mindig sikerült begyűjteni őket. Ez a verseny kb. csak két nappal hosszabb, mint a birkák begyűjtése.”

A verseny kezdetén a profi sportolók egyből nekiiramodtak és már az elején jócskán maguk mögött hagyták a Cliffet, aki semmiben nem hasonlított rájuk. Tempója, testtartása és öltözéke is teljesen más volt. Úgy tűnt spórol az erejével és nagyon kényelmes tempóban fut. Az első nap végére így tetemes hátrányba került a többiekhez képest, ám a többiekkel ellentétben ő nem állt meg aludni, éjszaka is folytatta a futást a saját magának diktált tempóban.

Ezzel a “taktikával” minden egyes éjszaka sikerült közelebb kerülnie az élbolyhoz, az utolsó éjszaka pedig a vezetést is átvette. Hihetetlenül hangzik, de igen, alvás nélkül futotta végig a távot.

Mint a mesében, a teknős legyőzte a nyulat.

A 61 éves farmer, akinek semmilyen profi sportolói múltja nem volt, (sőt már fogai sem) első helyen végzett a Sydney - Melburne ultramaratonon 9 órával megjavítva az addigi rekordot!

A verseny után Cliff azt mondta, hogy végig arra gondolt, hogy a birkák után szalad és meg kell előznie a vihart. Végül 5 nap 15 óra és 4 perc után ért célba egész Ausztráliát bámulatba ejtve a teljesítményével, de ezzel még nincs vége a történetnek.

Cliff a célban tudta csak meg, hogy az első hely mellé 10.000 $ pénzjutalom is jár. Ha már így esett a pénzt szétosztotta aközött az öt futó között, akik ekkorra még mindig nem fejezték be a versenyt. Ezzel a cselekedetével aztán végérvényesen nemzeti hőssé vált Ausztráliában.

A következő évben Cliff ismét elindult és sérült csípővel is sikerült a 7. helyet megszereznie.

Ezek után legközelebb 1997-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy körbefutja Ausztráliát. Az volt a célja ezzel, hogy felhívja a figyelmet a hajléktalan gyerekek problémájára és egyúttal pénzt gyűjtsön nekik. 76 éves volt ekkor.

Végül a 16.000 km-es távból 6.520 km teljesítésített, amikor fel kellett adnia, mert egyetlen segítője megbetegedett.

Cliff Young stílust teremtett, amelyet azóta is világszerte használnak a versenyzők hasonló versenyeken.

 

Ha megtetszett a futás vagy az atlétika világa nézd meg hol van a közeledben olyan sportegyesület, ahol kipróbálhatod ezt a remek sportot! Atlétika sportegyesületek >>

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportsztoriz.blog.hu/api/trackback/id/tr808446110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aegithalos 2016.03.05. 15:22:44

A cattle az nem birka. Csak hogy megragadjam a lenyeget. ;)

Netuddki. 2016.03.05. 15:43:33

Ez már ezer éves...

taffer 2016.03.05. 16:41:33

@___________Tibi___________: Nem, csak 33. :) Amúgy meg teheneket kergetett, nem birkákat.

bandigyerek 2016.03.05. 19:38:21

Aha, 2000 hektár birtok, 2000 állat és egy lóra sem futja..... vihar közeledtével 3 napig kergeti a jószágot, addig a vihar várakozik a partvonalon... teljesen életszerű...

padlogaz 2016.03.05. 19:42:53

Az emberiseg kb. igy vadaszott evmilliokon keresztul: lassu, de egyenletes futassal kovettek az elejteni kivant vagy mar megsebzett vadat. Az afrikai neger torzsek a kozelmultig hasznaltak ezt a technikat.
De azert szep latni, hogy valaki manapsag is kepes erre.

csakférfi 2016.03.05. 21:50:36

@padlogaz: A "kétlábon futás" energiaigénye kevesebb mint a négylábúé.Láttam egyszer egy természetfilmet ahol az afrikai bennszülött a megsebzett gnut vagy gazellát futva üldözte napokig. Ha van célja a futásnak(étel) akkor bizonyosan nagyobb a teljesítmény :) :) Mintha csak élvezetért futnánk. jó a cikk.Tetszik az emberi méltóság! :)

nick ami nincs 2016.03.06. 00:43:57

@csakférfi: Az hagyján, de a csupaszságunk a másik, de fontosabb tulajdonság. Mi párologtatással le tudjuk adni a hőt, de a szőrös állatok nem. Ezért (is) fáradnak el hamarabb.

Burgermeister 2016.03.06. 07:32:57

Alvás nélkül? Biztos? Vmit rosszul fordítottál. Esetleg minimális alvással.

csakférfi 2016.03.06. 17:08:53

@nick ami nincs: Időnként a "szőrös állat" melléknévként a feleségem szájából is elhangzik. :)persze ez kedveskedés tőle és nem sértés. :) :) :) egyébként tetszenek az effajta cikkek ahol nem a hírnév és a pénz dominál.Ez emberibb. :)

minusztiz 2016.04.06. 19:15:49

nehezen hiszem h 5 napig és 15 óráig nem aludt és ok lassan de végig futott. ebbe valami kamu van. vagy ikertestvér vagy hasonmás
angolul van de sztem érthető:
"After 2-3 days you will start to hallucinate; after 5 days serious mental effects, and apparently you can die after ~14 days (although I don't know references for that)."
süti beállítások módosítása